1 december, 2009

Stulna utombordare återfanns i Polen

Att Polen är ett av de länder dit många stulna utombordsmotorer säljs är ingen nyhet. Norsk TV sänder ikväll ett inslag (programmet Slanger i paradis på NRK1 kl. 21.30) där ett TV-team tillsammans med säkerhetsföretaget Securmark och försäkringsbolaget If hittar motorer som stulits i Norge men nu finns i Polen.

– Många båtägare har blivit drabbade av den stöldvåg som har drabbat Norge den senaste tiden, säger Securmark Scandinavias daglie ledare, Ove M. Karlsen, i tt pressmeddelande från If.

– De motorer vi återfann i Polen stals i Mandal och togs uppenbart ut ur landet av en östeuropeisk liga, säger Ove M. Karlsen till den norska tidningen Båtlivs nätupplaga.

En av dem som reste till Polen var en av If Skadeforsäkrings utredare. Han kunde konstatera att tre av motorerna var hemmahörande i Norge och en i Sverige. Det samlade värdet enbart på dessa motorer var cirka 350 000 kr. Värdet när tjuvar och hälare handlar med varor i den här prisklassen ligger dock långt under hälften av marknadsvärdet, kanske så lågt som 10-20 procent.

If uppmanar i samband med TV-programmet alla båtägare till att säkra sina båtar och motorer med lås och märkning. Det gäller både båtar i vattnet och på land.

Till skillnad från Norge har Sverige haft en minskning av antalet båtmotorstölder i år. Huruvida detta är en varaktig trend eller en tillfällig förbättring återstår att se. Tidigare har det främst varit stöldligor från Polen och Litauen som stulit båtmotorer i Sverige.

Länk: www.securmark.se

Länk: www.if.se