Det blev ingen enighet i förslaget till nya bestämmelser inom EU för att förbättra för hårt fiskade bestånd och känsliga marina miljöer. Dock kunde man enas om en kompromiss som innebär att man förlänger de nuvarande reglerna med några tillägg.
– Jag är mycket besviken att vi inte kunde enas, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.
Förslaget som diskuterades vid ministerrådet är mycket omfattande – både till innehåll och till geografisk utbredning och frågan kommer nu att fortsätta diskuteras under det spanska ordförandeskapet. Huvudpunkterna i förslaget är:
att minska utkasten av fisk genom;
•ökade maskstorlekar i redskapen
•förbud mot att kasta fisk som är laglig att landa sorteringsrist i räk- och kräftfisket
•att ge ökade möjligheter att skydda känsliga områden och arter
•att förbjuda fångster av känsliga arter såsom vissa hajar och rockor
•att ge EU-kommissionen mer inflytande över tekniska detaljbestämmelser
Förslaget innebär en del stora förändringar genom övergång till bland annat större maskstorlek. Därför var det viktigt att ha en rimlig övergångsperiod som innebär att fiskarna har möjlighet att förändra sina redskap.
Det antagna kompromissförslaget
Det förslag som man antog innehåller en förlängning av nu gällande tekniska regleringar¹ under 2010 och längst till 30 juni 2011 med följande viktiga tillägg:
•ett generellt uppgraderings förbud i alla EU:s fiskevatten (highgrading prohibition) som innebär att all fångst som är laglig att landas inte får kastas utan måste föras iland och avräknas från kvoterna
•bilaga III från TAC-förordningen² 2009 fortsätter att gälla även från 1 januari 2010.
– Jag är mycket besviken att vi inte kunde nå enighet om det kompromissförslag som det svenska ordförandeskapet presenterade. Det fanns en rad positiva delar som hade inneburit ett stort steg mot ett mer hållbart fiske med betydligt mindre utkast”, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.
– Samtidigt förstår jag de problem som näringen inom stora delar av Europa skulle ställas inför genom införandet av förslaget men dessa problem hade delvis kunnat lösas genom övergångsperioder, fortsätter Axel Wenblad.
Fotnot:
¹Tekniska regleringar (850/98)
²Bilaga III TAC-förordningen (43/2009) Här ingår tekniska bestämmelser mellan EU och Norge.
Kommentarer
"- Jag är mycket besviken att vi inte kunde enas, säger Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad."
Jag trodde det var ministrarna som satt i ministerrådet.