12 februari, 2020

Inget klart besked om utförsel av stöldgods

Trots att internationella stöldligor fortsätter med sina raider i Sverige är det väldigt svårt att få politikerna att ändra lagen. Det är fortfarande inte förbjudet att föra ut stöldgods.

Fredagen 7 februari hölls en debatt i riksdagen om Tullverkets möjligheter att stoppa utförsel av stöldgods. Inga klara besked gavs trots att flera konkreta frågor ställdes till finansminister Magdalena Andersson (S). Det var riksdagsledamoten Ingemar Kihlström (KD) som hade begärt debatt med finansministern om utförseln. Ämnet är mycket aktuellt och gäller inte bara båtmotorer utan även bland annat entreprenadmaskiner, bildelar och traktorer. Ingemar Kihlströms fråga till finansministern:

”Har Tullverket fått något uppdrag att lämna förslag på ändrade befogenheter för myndigheten och ingår Tullverket med aktivt deltagande i den grupp som tittar närmare på författningsförändringar?”

– Det bästa är att bestämma sig att det inte är OK att föra ut stöldgods. Att det ska vara så svårt att komma fram till detta är konstigt, säger Christer Eriksson, ordförande för Svenska Båtunionen.

– Nu måste vi komma vidare med något konkret. Jag kommer att begära ett nytt möte med inrikesminister Mikael Damberg (S) för att få mer konkreta besked om hans syn på problemet.

Under 2019 polisanmäldes 2 270 stulna båtmotorer i landet. Det var en minskning med 9,5 procent jämfört med 2018. Däremot har stölderna av motorer ökat i polisregion Stockholm med 14 procent, enligt den senaste årsstatistiken från Brottsförebyggande rådet.

Stölderna varierar dock kraftigt över tid och visar mer hur de internationella brottsnätverken arbetar än polisens verksamhet. När brottsaktiva nätverk flyttar runt sin verksamhet så det dramatiska effekter eftersom de också styrs av tillgång och efterfrågan på objekt att stjäla.

Statistiken för stölder av entreprenadmaskiner visar detta på ett tydligt sätt. Under 2019 efterlystes 195 entreprenadmaskiner och redskap och 81 traktorer. Det var en ökning med 9 procent respektive 42 procent jämfört med 2018, enligt den senaste årsstatistiken från Larmtjänst.

I mitten av februari kommer en utredning om stölderna och vad som kan göras för att stoppa utförseln. Inrikesminister Mikael Damberg (S) sa i en intervju med Båtliv i oktober 2019 så här:

– Vi ska komma åt de här internationella stöldligorna och vi ska angripa dem från flera olika håll, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Det är inte bara båtägare som drabbas. Det är internationellt och organiserat och det är därför vi måste göra flera olika insatser. Vid sidan av att bygga ut polisen med 10 000 fler polisanställda, vilket kommer att göra skillnad, så ska vi försöka stoppa det här vid gränsen redan när ligorna är på väg in.

Båtliv håller koll på frågan och publicerar senaste nytt på www.batliv.se

Här finns en TV-sändning av hela debatten i riksdagen 7 februari: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/tullens-befogenheter_H710273