13 november, 2009

Harkens radiala vinschar ett genombrott inom vinschkonstruktion

Pewaukee, Wisconsin – Inga vinschar har förändrats på det här sättet på över 20 år! En kombination av avancerad teknologi och material samt de kreativa hjärnorna hos ingenjörerna på Harken Italien gör Harkens radiala vinschfamilj till ett revolutionerande genombrott för nästa nivå av vinschkonstruktion. Detaljer som seglare kommer att uppskatta är viktminskning på mellan 25 och 50 procent, vilket gör att mindre vinschar klarar högre belastning; formade greppytor för minskat slitage på skotlinorna; stressfritt säsongsunderhåll och installation av bara en person med enkel uppgradering till eldrift.

“Vi har konstruerat de radiala vinscharna utifrån däcket utifrån tre nyckelidéer: säkerhet och varaktiga prestanda, enkla installationer och hydraulisk eller elektrisk uppgradering som inbyggda delar av konstruktionen”, säger Andrea Merello, teknisk chef. ”Denna helt nya serie med vinschar utgör en fortsättning av Harkens mål att erbjuda seglare innovativa banbrytande produkter som berikar deras seglingsupplevelse.”

Trummans greppyta är formad för varje vinschstorlek och trummaterial och har diagonala räfflor (i stället för strukturerade material) för att maximera kraften i greppet och avsevärt minska slitaget på skotlinorna. Vid utskotning tenderar andra vinschar att skjuta upp skotvarven. De radiala greppen fungerar mer som en skruv som driver ned varven vid utskotning för att hålla kvar dem på den del av trumman där man har bäst kontroll.

Den starka matararmen i ett stycke täcker hela vinschens ovansida. Ovansidan roterar inte, vilket förhindrar att fingrar och kläder fastnar i rörliga delar – en viktig säkerhetsfunktion, speciellt vid användning av elvinschar. Armen kan ställas in i flera lägen efter att vinschen monterats och formas för att smidigt mata skotlinan in i och ut ur de självskotande käkarna. Genom linans tryck justeras den fjäderförsedda övre käken så att ett antal olika tjocklekar på skotlinan kan användas.

Starka lätta kompositrullager och -bussningar (i vinscharna av storlek 20) har utmärkt korrosionsmotstånd och behöver inte smörjas. Konstruktionen håller lagren på plats i en mycket stark lagerhållare av Delrin® när trumman tas bort för underhåll. Alla belastade kugghjul och tappar är gjorda av 17-4PH rostfritt stål.

Harkens patentsökta monteringssystem med pinnbultar gör att en person snabbt kan installera en vinsch genom förborrade hål på däck – utan att ta av trumman. Säsongsunderhåll är också exceptionellt enkelt. Trumman lyfts av som en enda enhet och rullagren hålls fast, vilket gör återmonteringen snabb och fri från misstag. Lager som försvinner överbord är ett minne blott.

En del av konstruktionsmålet för de radiala vinscharna var att de enkelt skulle kunna konverteras till eldrift, med uppgradering som en integrerad del av konstruktionen, snarare än som ett tillägg i efterhand. Det behövs ingen adapterplatta och det identiska bultmönstret innebär att inga hål behöver fyllas igen och inga nya behöver borras. Båtbyggare kan göra uppgraderingarna ännu enklare genom att förborra och försegla ett 7,6 cm (3 tum) stort hål för drivaxeln i båten.

Harken, Inc. är en av de ledande tillverkarna och distributörerna av nyskapande utrustning och tillbehör för segelbåtar. Huvudkontoret ligger i Pewaukee i Wisconsin i USA. Harkens produktion sker i USA och Italien. Företagets nätverk omfattar kontor i 48 länder. Regionkontor finns i Sverige, Australien, Frankrike, Italien, Nya Zeeland, Polen, Slovenien, Storbritannien och USA (Rhode Island, Kalifornien och Florida).

Länk: www.harken.se