Oscar de Massa är fastighets- och driftansvarig på Stenungsbaden och han berättar att skillnaden är som natt och dag mellan den gamla och nya anläggningen. – Den tidigare anläggningen var säkert 20 år och i riktigt dålig skick. Allt vi hade var bara en liten pool och ett dåligt fungerande reningsverk av enklare modell.
Nu är anläggningen helt ny och tillbyggd och rymmer varma källor inne och ute, en bubbelpool och en wellness-bassäng samt bastu. Här är det fokus på ett avkopplat umgänge och det är helt ok att ta en öl eller ett glas vin med kompisgänget. I april var det premiär för en anläggning som definitivt sticker ut och på många sätt är unik, men där besökarna aldrig kommer i kontakt med det mest unika. Det står nämligen i maskinrummet.
– Stenungsbaden är först i Sverige med modulbyggda reningsverk, berättar Henrik Jansson som är teknisk chef på Processing Gruppen som levererat reningsverken och attraktionerna i bassängen.
Fördelen är att modulen kommer färdig till anläggningen, all kunskap finns i modulen som skräddarsys med funktioner utifrån beställarens behov och önskemål. Det ger dessutom en kort arbetstid på plats.
Belastningsstyrning sparar energi
Många förknippar badanläggningar med en ganska intensiv klorlukt. För hotell kan lukten vara extra bekymmersam då den i princip kan sprida sig i hela hotellet. På Stenungsbaden luktar det inte ens klor i bassäng och wellnesavdelningen.
– Dagens anläggningar använder betydligt mindre klor jämfört med förut. Hela anläggningen på Stenungsbaden är belastningsstyrd, vilket innebär att den inte arbetar mer än nödvändigt och efter behov.
Reningsmetoden bygger på traditionell sandfilterteknik och det bundna kloret, som är en restprodukt, reduceras med hjälp av UV-ljus. Vattnet i Stenungsbadet är oerhört fint men det är inte bara vattenkvaliteten som har nytta av den nya tekniken, det har även miljön.
– När de fyra parametrarna är i balans går systemet ner i sparlåga och förbrukar då inte mer än en femtedel av vad den gör vid fulldrift. Det handlar om att rena utan att förbruka onödigt med energi eller kemikalier.
Belastningsstyrning innebär att systemet håller koll på fyra parametrar i vattnet: Ph, verksamt klor, bundet klor samt klorets redoxpotential (vilken effekt kloret har). Systemet håller med andra ord koll på hur hårt belastat systemet är, hur många som badar helt enkelt. Enligt Oscar de Massa har det fungerat utmärkt.
– I sommar har vi haft extremt mycket folk här och det har funkat hur bra som helst, säger han. Wellnesavdelningen är oerhört populär och våra gäster är väldigt nöjda med anläggningen.
En anläggning i klass med Stenungsbadet innebär en stor investering men genom att satsa på teknik med låg energiförbrukning blir den snabbt lönsam över tiden. Samtidigt minskar belastningen på miljön i takt med det låga energibehovet. Fastighets- och driftsansvarige Oscar de Massa har dessutom fått en väldigt lättskött anläggning att arbeta med. Oscar berättar att han börjar komma in i rutinerna.
– Den är enkel att sköta och den ger mig bra kontroll över anläggningen. Sen märks det att det är en effektiv anläggning för den drar väldigt lite energi.
Länk: www.stenungsbaden.se