Regeringen ger tillstånd för Nord Stream AG att lägga ut två rörledningar för transport av naturgas på internationellt vatten inom svensk ekonomisk zon i Östersjön.
Utgångspunkten för regeringens beslut är att alla stater har rätt att lägga rörledningar på internationellt vatten och på en kuststats kontinentalsockel. Regeringens handlingsutrymme har således varit väsentligt mer begränsat än det är vid prövningar av ansökningar som rör svenskt territorialvatten eller anläggningar i Sverige. Att säkerställa Östersjöns miljö är dock en prioriterad fråga för regeringen. Regeringen har därför ställt höga krav på att bolaget ska klargöra vilka konsekvenser projektet kan komma att medföra.
– Regeringen har ställt tuffa krav för att säkerställa att den känsliga miljön i Östersjön inte äventyras. Vi har gjort en ytterst omfattande prövning av ledningens miljöpåverkan. Bolaget har krävts på flera kompletterande undersökningar och steg för steg tillgodosett remissinstansernas synpunkter. Jag kan konstatera att ingen central myndighet därefter har avstyrkt hela projektet. Därmed är ett ja till ansökan det enda möjliga beslutet, säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar.
Prövningen har varit omfattande utifrån internationell rätt och svensk lagstiftning.
– Havsrättskonventionen har utgjort den rättsliga ramen.
– Prövning har skett enligt kontinentalsockellagen.
– Ett omfattande samråd med Tyskland, Danmark, Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen och Polen har skett enligt Esbo-konventionen.
– Ett flertal remissrundor till svenska myndigheter har genomförts.
Enligt FN:s havsrättskonvention har alla stater förpliktelse att skydda och bevara den marina miljön med ett särskilt ansvar för kuststaten att förebygga skadlig miljöpåverkan i dess ekonomiska zon och på dess kontinentalsockel. Detta har beaktats vid prövningen av bolagets ansökan.
Beslutet om tillståndet är förenat med flera långtgående villkor och åtaganden, däribland:
– Rörledningarna ska placeras i enlighet med de koordinater som Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) fastställer.
– Bolaget ska ha ett kontrollprogram för övervakning av verksamhet som ska tas fram i samråd med svenska berörda myndigheter.
– Grumlighet, som orsakas av havsbottenarbeten i samband med nedläggning av respektive rörledning, får som riktvärde uppgå till högst 15 mg/liter vid gränsen mot Hoburgs bank och Norra Midsjöbanken.
– Verksamheten ska bedrivas enligt de åtaganden som bolaget har förbundit sig i sin ansökan och kompletteringar, exempelvis att anläggningsarbete inte ska bedrivas i områden viktiga för torskens lek under perioden maj-oktober.
– Bolaget har även det fulla ansvaret för hänsyn till militära lämningar vid anläggande och drift.
– När det är aktuellt ansvarar bolaget för information och plan för avveckling och återställande.
– Nu finns flera villkor och åtaganden från bolaget för att säkra bl.a. Östersjöns miljö, fisket och sjöfarten. Påverkan på miljön i Östersjön är enligt de nationella myndigheterna ytterst begränsad och detta under en kort tid i samband med anläggningsarbetet. Regeringen bedömer därmed att den sökta sträckningen är förenlig med Sveriges förpliktelse att skydda och bevara den marina miljön, säger Andreas Carlgren.
– Sverige har en lång tradition att följa internationell rätt och konventioner. Den ska inte brytas. Havsrättskonventionen ger alla länder rätt till våra hav och är viktig för att främja fred och säkerhet i världen, säger Andreas Carlgren.