– Östersjöstrategin som ska behandlas på EU-toppmötet denna vecka är en stor framgång för arbetet med att förbättra Östersjöns miljö, inte minst när det gäller arbetet för ett fosfatförbud i rengöringsmedel, och för Sveriges arbete för att stärka regionen som helhet. Det säger miljöminister Andreas Carlgren.
Vid EU-toppmötet kommer Östersjöstrategin som EU-ministrarna har antagit att behandlas. Det innebär att EU tillsammans med Östersjöregionens aktörer nu kan börja arbeta på ett mer koordinerat och fokuserat sätt för att förbättra Östersjöns miljö.
– Östersjöstrategin anger att Östersjön ska pekas ut som ett pilotprojekt för snabbare och tuffare åtgärder för att bekämpa övergödningen. Strategin innebär att EU stöder genomförandet av Östersjöns aktionsplan (Baltic Sea Action Plan) inom HELCOM. Detta stärker möjligheterna för EU-länderna att nå sina åtaganden i HELCOM. Miljöministrarna kommer vid rådsmötet i december att ytterligare stärka genomförandet av strategin genom att anta kompletterande rådsslutsatser, säger Andreas Carlgren.
Östersjöstrategin innebär ett erkännande att det måste göras åtgärder som förbättrar Östersjöns miljö vilket kommer att stärka regionens konkurrenskraft. Med Östersjöstrategin kommer EU:s finansiella resurser att bättre kunna styras till de miljöinvesteringar som verkligen behövs.
Östersjöstrategin har en konkret aktionsplan som bland annat kommer att:
– driva på för ett fosfatförbud i rengöringsmedel, en viktig åtgärd för att bekämpa övergödningen
– stärka EU ländernas möjligheter att minska farliga ämnen i Östersjön
– stärka möjligheterna att skapa ett hållbart fiske i Östersjöregionen
– stärka möjligheterna att minska jordbrukets påverkan på Östersjöns miljö
– förbättra planeringen för havet utifrån ekosystemens behov
– förbättra sjösäkerheten
– förbättra samarbetet för hållbara städer och grön upphandling
EU-besluten denna vecka säkrar att Östersjöstrategin genomförs på ett bra och koordinerat sätt bl.a. genom en genomförandestruktur med en tydlig uppföljningsmekanism. Kommissionen och medlemsländerna tillsammans får en central roll i genomförandet. Detta är en förutsättning för ett lyckat resultat eftersom många av åtgärderna berör hur EU:s lagstiftning genomförs.