22 oktober, 2009

Fladdermusbostäder i Stockholms skärgård

En ny satsning på fladdermöss är på gång i Stockholms skärgård. Tidigare militära berganläggningar i skärgården har fått nytt liv och omvandlas till hem för fladdermöss – ”Bat Forts”. När anläggningarna stängs igen för gott specialanpassas igengjutningarna med särskilda inflygningsöppningar.

I nästan alla berganläggningar som fladdermusforskarna besökt under det senaste året har de hittat övervintrande arter, varav flera är rödlistade. Den art som väckt störst uppmärksamhet är barbastell, som är mycket ovanlig och fyndet är det första i Stockholms län.

Det var under Fortifikationsverkets arbete med att stänga gamla berganläggningar, tidigare utnyttjade av försvaret, som samarbetet startade mellan naturvårdare och myndigheterna. Tack vare en av eldsjälarna, den pensionerade majoren Harry Lantz, konsult hos Fortifikationsverket, inventerades berganläggningarna och där det fanns fladdermöss stoppades igengjutningarna.

– Sverige har skrivit under fladdermuskonventionen – ”Eurobat” – och vi är glada att vi gemensamt kan arbeta för att säkra fladdermössens framtid i området. Om ingen hade reagerat och bergen gjutits igen hade fladdermössen gått en säker död till mötes, säger Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Vi stoppade upprensningen och förändrade arbetet med igengjutningar så att fladdermössen inte skulle störas. Fortifikationsverket engagerar sig i miljöarbete på många sätt, allt från test av vindkraft och energiskog på gamla skjutfält till att hjälpa till att skydda sällsynta arter, både växter och djur. Om det visar sig att det finns lämpliga övervintringsplatser på andra platser i Sverige så kommer det fram i vårt normala samarbete med länsstyrelserna, säger Per-Olof Larsson, projektledare på Fortifikationsverket.

Värmdö kommun hoppas att initiativet för fler fladdermusbostäder kan följas på fler platser i landet.

– Vi är stolta över att ha varit med i starten och hoppas att vi kan inspirera andra kommuner att göra konkreta insatser för den biologiska mångfalden och för att bevara viktiga naturvärden, säger Ann Hagström, kommunekolog i Värmdö kommun och Peter Frej (M), ordförande i samhällstekniska nämnden.

Förutom de rödlistade arterna – barbastell, fransfladdermus och mustaschfladdermus – har fem andra fladdermusarter hittats, bland annat långörad fladdermus och vattenfladdermus.

Fakta:

Fladdermöss (Chiroptera) är jordens näst artrikaste däggdjursgrupp med mer än 1000 arter, varav cirka 18 har observerats i Sverige. Bara ett fåtal flyttar till varmare trakter under vintern. Fladdermössen äter insekter och sover därför under den kalla säsongen när det inte finns några insekter att jaga. På hösten söker fladdermössen upp platser där det bara är några få plusgrader, lagom fuktigt och utan drag. Gamla berganläggningar är idealiska övervintringsplatser.