21 oktober, 2009

Ny Southerly 49 för riktig långsegling

På den nyligen avslutade internationella båtmässan i Southampton tävlade de engelska motorbåtsvarven om att visa upp nya och stora motorbåtar. Men även de engelska segelbåtsvarven var på hugget. Denna Southerly 49 var en av de intressantaste båtarna.

Det är Rob Humphreys som har designat denna spännande båt. Tillsammans med sina egna konstruktörer har Humphreys stått för skrov, däck och undervattenskropp medan varvets konstruktörer har gjort inredningen.

Möjligheterna till riktigt grundgående med uppfällbar köl var en av förutsättningarna för båten. Den har därför svängköl som kan justeras mellan 0,86 och 3,13 m. Det finns också en fast köl som tillval. Båten är enkel att hantera för ett seglade par med alla bekvämligheter som standard eller tillval.

Skrovet karaktäriseras av en lång vattenlinje och ett relativt smalt förskepp. I aktern är bredden rejält tilltagen för stabilitet och säkerhet. Liksom övriga Southerly-båtar har den här modellen dubbla roder för snabb och direkt styrning. Flera detaljer är inbyggda som standard, till exempel möjligheten att ha självslående fock och överlappande genua.

Tekniska data:
Längd: 14,77 m
Bredd: 4,20 m
Vikt: 15 ton
Segelarea storsegel: 58 m2
Segelarea genua: 72 m2
Motor: Yanmar 4JH4-E 56 hk
Länk: www.northshore.co.uk