16 oktober, 2009

Uppdrag att lämna förslag till nytt planeringssystem för transportinfrastrukturen

Regeringen har idag beslutat att ge Vägverket, Banverket, Sjöfartsverket och Transportstyrelsen i uppdrag att lämna förslag till ett nytt planeringssystem för transportinfrastrukturen.

– En fungerande infrastruktur är en grundförutsättning för jobb och företagande i alla delar av landet och planeringssystemet för infrastruktur är regeringens viktigaste styrmedel för att påverka infrastrukturutvecklingen, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Nuvarande planeringssystem innebär att det krävs nära fyra år av utrednings- och förankringsarbete innan regeringen kan fatta beslut om vilka infrastrukturåtgärder som ska genomföras. Den tiden bör förkortas avsevärt. Ett nytt planeringssystem bör vara mer flexibelt så att åtgärderna kan anpassas till nya förhållanden och samtidigt kräva mindre omfattande underlagsmaterial. Det är också viktigt att uppföljning sker i förhållande till de transportpolitiska målen. En utgångspunkt för det nya förslaget är att det även fortsättningsvis ska finnas en nationell plan och regionala planer.

Trafikverken ska i sitt arbete med att ta fram ett nytt planeringssystem samråda med VTI (Väg- och transportforskningsinstitutet), Boverket, Naturvårdsverket, SIKA (Statens institut för kommunikationsanalys), planeringsansvariga myndigheter på länsnivå, SKL (Sveriges kommuner och landsting) samt med Transportinfrastrukturkommittén. Uppdraget ska remitteras och därefter redovisas till Regeringskansliet senast den 15 februari 2010.