2 september, 2009

Fler vill se ett obligatoriskt båtkörkort

Frågan om ett körkort för båtförare har diskuterats i många år. En undersökning visar att majoriteten vill införa körkort på sjön. I höst lägger regeringen fram ett förslag om obligatoriskt båtkörkort.

Det är framför allt den ökande båttrafiken som har väckt diskussionen om säkerhet och kunskap på sjön. En undersökningen som genomfördes av söktjänsten kurser.se visar att över 60 procent anser att ett obligatoriskt båtkörkort behövs. Förslaget om det nya körkortet på sjön ska läggas fram av regeringen under hösten.

Dagens Förarintyg kan ersättas av ett eventuellt båtkörkort. Förarintyg är ett bevis på att du som fritidsbåtsägare har genomgått en nautisk utbildning där du har erhållit teoretiska kunskaper om bland annat navigation, sjövägsregler och säkerhet. För att Förarintyget ska vara giltigt måste du ha genomgått en prövning av en arrangör som är auktoriserad av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB).

Förarintyg är i dagsläget inte obligatoriskt i Sverige, men är ofta ett krav för att få köra fritidsbåtar utomlands. Båtkörkortet kan i framtiden ersätta Förarintyget, men det är fortfarande ovisst om ett godkänt Förarintyg kan tillgodoräknas som båtkörkort. Det kommer att dröja ytterligare två och ett halvt år innan regeringens förslag om obligatorisk båtkörkort kan bli verklighet.

Länk: www.utbildning.se

Kommentarer

Danne 19:15:37 2009-09-02

Ingen särskilt representativ undersökning om den legat på en kurs och utbildningssida.
Inte mycket att referera till alltså!

Olof Malmlöf – NEJ till båtkörkort! 18:44:46 2009-09-03

Håller med Janne. "Undersökningen" saknar fullständigt statistisk relevans.

Precis som själva idén om "båtkörkort". Det finns ingenting som pekar på att "körkort" behövs. Vi har få olyckor och tillbud i Sverige. Erling Matz på SXK har gjort både en statistiskt säkerställd som mycket djuplodande genomgång av sjöräddningsfallen i Sverige. Både relativt sett och i absoluta tal är de som har mest incidenter/olyckor/dödsfall ekor och småbåtar i sjöar och skyddade farvatten – samt seglare. De hittills presenterade förslagen skjuter in sig på motorbåtar endast. Några få – men uppseendeväckande – tillbud i Stockholm ofta kopplat till grillkväll på Wärmdö Golf and Country Club verkar driva dessa helt onödiga krav. Skippa båtkörkortet. Satsa på frivillig utbildning och att vi hjälper varandra på sjön – inte minst nybörjare – så kan vi slippa denna onödiga och inskränkande byråkrati.

PS: Inte för att jag har fakta att backa upp med men rent förnuftsmässigt kanske båtar över 40 knop skulle kräva kompetens. Pratar då praktiskt handhavande. Inte så mkt teori.

Joakim 16:39:57 2009-09-10

Min uppfattning är att det verkligen behövs utbildning för att köra båt. Om man måste ha ett körkort för att köra en moppe som går i 50 km/h kan det vara rimligt att ha ett körkort även på sjön. Det räcker att vara ute i skärgården för att se hur jävla dåliga många är på att navigera, att de inte har koll på regler och att de saknar respekt för både natur och andra trafikanter.
Dessutom är det obligatoriskt i nästan alla andra länder. Hur kommer det att sverige som främjar säkerhet och sätter upp regler inte ska främja säkerheten på sjön.

Urban 16:45:42 2009-09-10

Tycker det är en vettig idé med båtkörkort… Har seglat mycket som ung och lärt mig läsa sjökort och hantera en båt. Har märkt att många som inte fått "båtlivet med modersmjölken" kan utgöra faror på sjön. Har med egna ögon sett motorbåtsförare som blåst på över fjärden med 10 bira i kroppen. Samma personer skulle inte köra bil med en folköl i kroppen. Körkort för båt är klockrent. För sjön är inte att leka med… Vet ej i detalj statistika urvalet i kurser.se’s undersökning men låter rimligt att folk vill införa båtkörkort.

Olle 15:44:46 2009-09-11

Det är klart att det behövs utbildning för alla slags båtar.
Det behövs även källkritik och undersökande journalistik för alla undersökningar och forskare.

Filip Nilsson 20:28:50 2009-09-11

Joakim. "Körkortet" på moppe är ett bra exempel. Sedan det infördes har inte olyckor minskat – de har ökat! Att påstå att det båtkörkort är obligatoriskt i nästan alla andra länder är fel. De största båtnationerna i världen, Sverige, Finland, Danmark, Storbritannien, Canada, USA m.fl har INTE krav på körkort. Finns i Frankrike och Spanien dock.
Urban. Tror du att körkort för båt skulle hindrat någon att dricka 10 bira och köra? Det är ju redan nu olagligt. Förslaget som det är utformat nu skjuter dessutom fel. Det är statistiskt BEVISAT att majoriteten incidenter/olyckor/dödsfall är med ekor och småbåtar i insjöar och skyddade vatten – samt seglare. Inte planande motorbåtar. Därtill är olyckstrenden totalt sett minskande så vad är det man vill kurera egentligen?

Jag tror det vore betydligt mer viktigt för säkerheten att det finns resurser för övervakning (Polis/Kustbevakning) av fart/svall, alkohol, lanternor etc – där det finns många båtar – än att ett byråkratiskt och illa faktaunderbyggt körkort skall införas!

Ante L 11:30:27 2009-09-17

Har också läst den här undersökningen fast på newsdesk: http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/foretagsutbildningar/pressrelease/view/fler-vill-se-ett-obligatoriskt-baatkoerkort-314705 . Där redovisas siffrorna.