9 maj, 2019

HiQ Sailing Team siktar på nytt rekord

Konsultföretaget HiQ fyller 20 år som börsnoterat bolag. De firar med att satsa på att slå rekordet runt Gotland. Igen.

– För elva år sedan slog vi hastighetsrekordet runt Gotland med trimaranen HiQ III. Nu siktar vi även på enskrovsrekordet med segelbåten HiQ IV, säger Erik Ridman, kommunikationschef på HiQ.

HiQ är sedan länge en framgångsrik deltagare på kappseglingsbanan med seglingsprojektet HiQ Sailing Team. HiQ:s välkända 60 fots-trimaran var en av världens snabbaste segelbåtar och har genom åren slagit flera rekord. Teamets mest spektakulära rekord var det på Gotland Runt 2008, där HiQ seglade två varv på totalt 39 timmar, 25 minuter och 43 sekunder, vilket innebär en snitthastighet på 14,38 knop. Det rekordet står sig än i dag.

– Men HiQ vore inte HiQ om vi inte ger oss in i spännande utmaningar igen. Satsningen på ÅF Offshore Race 2019, som tävlingen heter nu, görs med båten HiQ IV, som är en av totalt åtta VO65 i världen som deltagit i det legendariska Volvo Ocean Race. Rekordet för enskrovsbåtar är från 2017 när 100 fots-segelbåten CQS seglade runt Gotland med en snitthastighet på 11,17 knop. Det är alltså det rekordet HiQ nu jagar.

– Segling är något vi har i blodet på HiQ, och man kan dra många paralleller till segling när det kommer till att jobba på HiQ. För att vinna krävs lagarbete, ansvar, fokus och att man har roligt också. Ibland måste man reva seglen för att det blåser för hårt. Ibland måste man sitta still i båten. Och ibland är det bara att släppa ut på seglen och gasa. Det är avancerad teknik, beräkningar, system och data. Precis som på HiQ, säger Lars Stugemo, vd och koncernchef på HiQ.

 

För HiQ finns det många skäl att ge sig in i seglingen igen. Och med en lång meritlista är förväntningarna högt ställda.

– Det känns mycket roligt att HiQ är tillbaka på kappseglingsbanan. Nu jobbar vi med att förbereda båten och sätta ihop en besättning som ger oss en chans att vinna, och då tittar vi både i Sverige och internationellt för att få ihop ett så bra team som möjligt. Mer om vilka kommer lite längre fram, säger Erik Ridman, kommunikationschef på HiQ.

Starten på ÅF Offshore Race går 30 juni. VO65 båten HiQ IV anländer till Stockholm 28 juni.