På onsdagen 25 augusti flygs Kustbevakningens två äldre flygplan av typen Casa till Uruguay. Piloter och operatörer från Uruguays militära flygskvadron har nu avslutat en veckolång kurs hos kustbevakningsflyget på Skavsta inför hemflygningen.
– Det är främst operatörerna som lärt sig övervakningssystemet. De har fått en snabbkurs som kommer att följas av ytterligare utbildning i Uruguay under hösten, säger chefsoperatör Björn Erlandsson vid Kustbevakningen.
Kontraktsskrivningen har föregåtts av ett halvårs intensiva förhandlingar.
– Det känns skönt att det är klart. Och roligt att det är just Uruguay som köpt planen eftersom de också ska använda dem till havsövervakning, säger kustbevakningsflygets kvalitetschef Per Lindelöw, som har arbetet intensivt med försäljningen under flera månader.
I Uruguay svarar landets försvarsmakt för all havsövervakning. Flygplanen kommer att baseras i Montevideo och användas för liknande arbetsuppgifter som i svenska Kustbevakningen.
– Det handlar om miljöövervakning, sjöräddning och fiskekontroll, berättar Lieutenant Colonel (överstelöjtnant ) Luis de Leon, som är ansvarig för hela operationen med att ta hem de nya flygplanen.
Själva typen är inte ny för dem; skvadronen har flera Casor av olika modell och KBV 587 har ju en gång i tiden flugits just i Uruguay.
– Det mest intressanta för oss med dessa plan är övervakningssystemet MSS från Rymdbolaget, vi har ingenting liknande, säger Luis de Leon.
På tisdagen lyfte f.d. KBV 583 och 587 från Skavsta för sista gången – uppfräschade inuti och med de svenska kustbevakningstecknen övermålade och med Uruguays registreringsbeteckning. På grund av deras begränsade räckvidd blir det många stopp längs vägen, bl.a. i Norge, Island, Grönland, Kanada och USA. Resan beräknas ta tolv effektiva flygdagar.
Därmed har en gammal trotjänare definitivt lämnat svenskt luftrum och samtidigt avslutat en epok i kustbevakningsflyget.
– Nu kan vi till hundra procent koncentrera oss på att utveckla de nya systemen säger Lars Franzén, chef för kustbevakningsflyget.
Länk: www.kustbevakningen.se