25 augusti, 2009

Dop av ny sjöräddningsbåt

Idag förrättade statsrådet Åsa Torstensson namngivning av den sjöräddningsbåt som Sjöfartsverket anskaffat för att ställa till Sjöräddningssällskapets förfogande. Ceremonin ägde rum vid Sjöräddningssällskapets räddningsstation i Visby hamn. År 2007 fyllde Sjöräddningssällskapet 100 år och med anledning av det ville Sjöfartsverket bidra med en ny sjöräddningsbåt ur Sjöräddningssällskapets Victoriaklass.

Den nya sjöräddningsbåten ska vara stationerad i Visby som en förstärkning av möjligheterna för Sjöräddningssällskapet att undsätta nödställda kring Gotland och i Östersjön.

Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för sjöräddningen i Sverige. Ansvaret omfattar efterforskning och räddning av människor i sjönöd, sjuktransporter från fartyg och förmedling av medicinsk rådgivning. Den svenska sjöräddningen bygger på en bred samverkan mellan flera myndigheter och organisationer, till exempel Sjöräddningssällskapet, Polisen, Kustbevakningen, Försvarsmakten, kommunal räddningstjänst samt Sjöfartsverkets alla båtar och fartyg.

Sjöräddningssällskapet, SSRS, är en frivilligorganisation som i ett avtal förbundit sig att utan kostnad ställa alla sina sjöräddningsresurser till Sjöfartsverkets förfogande. Sjöräddningssällskapet är helt beroende av gåvor, donationer och medlemsavgifter, då de inte begär några statliga medel.

Med närmare 2000 frivilliga sjöräddare vid 64 sjöräddningsstationer kring Sveriges kust och i de stora sjöarna, deltar Sjöräddningssällskapet i 70 procent av sjöräddningsinsatserna i Sverige.

Länk: www.ssrs.se