24 augusti, 2009

VM i Laser-jolle har startat i Kanada

VM i laser startade i Halifax i går, torsdag. Från SWE Sailing Team deltar sju seglare. Av dem är Johan Wigforss den som med en 16:e-plats gjorde bäst ifrån sig på EM för knappt en månad sedan. – Johan har haft en lite besvärlig period men det känns som om det har vänt nu och jag hoppas att han nu kan börja närma sig världstoppen på allvar, säger förbundskapten Magnus Grävare.

Ett annat intressant namn är 21-årige Emil Cedergårdh, som det senaste året har gått framåt rejält.
– Han behöver bli jämnare i starterna men under EM lyckades han med stark segling ändå ta flera fina placeringar och han har alla möjligheter att göra en bra regatta, säger Grävare.

Torsdagens seglingar genomfördes i vindar runt 6-9 m/s. Bäst bland svenskarna klarade sig Johan Wigforss med en åtta och en sjua. Totalt ligger han på delad 16:e-plats. Efter en 15:e-placering i första seglingen vann Emil Cedergårdh den andra i sin grupp. Även Arvid Claeson seglade stabilt, med en femteplacering i första racet. Därefter fick han materialproblem och tappade från topp tio till 19:e plats i andra seglingen.

Under fredagen är tre seglingar planerade.

Laser-VM 20-26 augusti
Deltagare från SWE Sailing Team
Arvid Claeson, KSSS
Johan Wigforss, GKSS
Emil Cedergårdh, GKSS
Victor Västernäs, GKSS
Max Salminen, KSSS
Jesper Stålheim, KSSS

Övriga svenska deltagare
Victor Svärd
Andreas Axelsson

Fler regattor med svenska deltagare:

VM i 470 i danska Rungsted
VM i 470 startar i Rungsted söndagen den 23 augusti. Från SWE Sailing Team deltar tre herr- och fyra dambesättningar. Bland dessa finns fjolårets OS-seglare Anton Dahlberg/Sebastian Östling som i våras även tog brons i en världscuptävling.
– Det är fina seglingsvatten i Danmark och det känns bra nu. Vad gäller målsättningen så siktar jag och Sebastian i alla tävlingar vi deltar i att först och främst nå medaljfinal, säger Anton Dahlberg.
Flera av de övriga besättningarna är tämligen nya konstellationer, bland annat finns Karin Söderström, som i fjol seglade OS i laser radial, med tillsammans med Martina Söderbom. Tjejerna gjorde, liksom Ingrid Söderström/Linnéa Wennergren samt Filip Bolmgren/Emil Malmström internationell 470-debut först i våras.
– Vi vill att så många som möjligt av de nya besättningarna ska ta sig in bland de 20 främsta och känna att de lyckas göra en riktigt bra tävling. Det viktiga är att de kan hålla ihop sin segling i en tuff serie, säger förbundskapten Magnus Grävare.
– För Anton och Sebastian gäller det nu att visa att de på allvar tillhör världstoppen. De borde kunna komma bland de tio främsta, att de kan vinna enstaka race efter en perfekt start vet vi redan.

En grundserie med sex planerade race seglas de tre första dagarna. Därefter delas fältet upp i finalseglingar de sista fyra dagarna. Senast Sverige tog VM-guld i 470 var 2004, då genom Therese Torgersson/Vendela Zachrisson (nu Santén).

470-VM 23-29 augusti
Deltagare från SWE Sailing Team
Anton Dahlberg/Sebastian Östling, KSSS
Victor Bergström/Marcus Dackhammar, GKSS
Filip Bolmgren/Emil Malmström, GKSS
Lisa Ericson/Astrid Gabrielsson, GKSS
Sandra Sandqvist/Karin Berg, KSSS
Karin Söderström/Martina Söderbom, GKSS
Ingrid Söderström/Linnéa Wennergren, GKSS

EM i finnjolle i Bulgarien
EM i finnjolle seglas i Bulgarien med start måndag 24 augusti. Svensk deltagare är Björn Allansson, GKSS.

Länk: www.ssf.se