17 augusti, 2009

Nya hänsynsområden i Blekinge skärgård

Länsstyrelsen i Blekinge avser att avsätta delar av skärgården utanför Listerby som hänsynsområde. Områdets preliminära avgränsning är angiven på sjökortet här intill. Inom ett hänsynsområden gäller det att köra eller segla lugnt, vara försiktig på olika vis och visa hänsyn till både människor och djur. Högsta tillåtna fart för båtar är 5 knop.

Det är regeringen som har gett länsstyrelserna i landets kustlän i uppdrag att vidta åtgärder för att delmålet under miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård ska nås. Delmålet lyder: ”Buller och andra störningar från båttrafik skall vara försumbara inom särskilt känsliga och utpekade skärgårds- och kustområden senast år 2010.” En gemensam handlingsplan har tagits fram och lämnats till regeringen i januari 2007. Länsstyrelserna har därefter fått ett fortsatt uppdrag att arbeta efter handlingsplanen och redovisa arbetet till regeringen i december 2009. I den inlämnade handlingsplanen har störningar för människan varit vägledande och då framförallt buller, svall och nedskräpning.

Områdena kommer att märkas ut med informationstavlor på några ställen på öarna, främst i anslutning till befintliga naturreservatsskyltar. En informationsbroschyr ska tas fram och finnas i gästhamnar, på båtklubbar, turistkontor mm. Information kommer vidare att finnas på Länsstyrelsens hemsida: www.lansstyrelsen.se/blekinge