16 augusti, 2009

Peter Wibroe vann Gill Baltic Match Race

Danmarks Peter Wibroe seglade säkert och felfritt, hittade rätt i den byiga och starka vinden och vann finalen i Gill Baltic Match Race på Atsea, Lidingö, mot ålandsbon Staffan Lindberg, Finland, med 2-1. Tävlingen var den första på Baltic Match Tour, ett nytt internationellt Grade 2-mästerskap i Matchracing som seglas nio dagar i följd i Stockholm, Helsingfors och Tallinn.

– Vi lyckades hitta rätt vindskiften och gjorde bra manövrar hela dagen, men vi hade inget val om vi skulle vinna mot Hansen och Lindberg, sa en glad Peter Wibroe efter tävlingen.

– Det var tuffa och roliga finalmatcher och vi är mycket nöjda med tävlingen. Nu får vi hålla kvar vårt lugn och vinnarfokus i nästa race. Det här var det bästa arrangemanget vi har seglat på, ni har lyckats väldigt, bra, berömde han organisatören Björn Hansens funktionärer.

Staffan Lindberg var nöjd med sin andraplats även om han inte hade lyckats helt i starterna.

– Jag måste ligga längre fram i starten om jag ska kunna slå Wibroe, han seglade bra och vi hade aldrig någon chans att komma ikapp i sista racet, sa tvåan Lindberg.

Björn Hansen hade heller inga problem att vinna Petit Final, matchen om tredje pris, mot fransmannen Pierre-Antoine Morvan. Morvan ledde till en början, men efter den första länsrundningen var Hansen ikapp. Morvan försökte stänga Hansen men åkte istället på två straff i följd och därmed var matchen och möjligheten att bli trea över för hans del.

På frågan vad som hindrade honom från att gå till final svarade Hansen:

– Vi hade missflyt vid ingateningen på första matchen. Det kom en stark vindby och slet upp spinnakern när minuten före start, vi fick slita ner den, men sedan var det knut på den när vi skulle ha upp den i första rundningen, förklarade Björn, som trots allt var nöjd med resultatet.

– Wibroe seglade bra och jag hittade aldrig någon plats att komma förbi.

Hansen, som står som arrangör av evenemanget, var mycket nöjd.

– Vi hoppas på mer publik och jämnare vindar nästa år.

Baltic Match Tour går nu vidare till Helsingfors och Tallinn där en slutsegrare utses.

Resultat Gill Baltic Match Race, Stockholm
1. Peter Wibroe, Danmark
2. Staffan Lindberg, Finland
3. Björn Hansen, Sverige
4. Pierre-Antoine Morvan, Frankrike

Fakta Baltic Match Tour:
Touren är en ny matchracingtävling i Norden som består av tre ISAF Grade 2 regattor som seglas direkt efter varandra under nio dagar i tre olika länder 14-22 augusti. Touren vänder sig till den internationella matchracingeliten med tonvikt på nordiska deltagare. Tolv lag kappseglar i mycket högt tempo i tre dagar i varje stad för att på kvällen dag tre, kliva ombord på en färja som tar dem vidare till nästa stad. Det segrande laget koras i Tallinn efter nio tuffa dygns tävlande.

Kappseglingsschema
• Gill Baltic Match Race, Stockholm 14-16 augusti, Arrangör Stockholm Match Race Center och Gamla Stans Yacht Sällskap, Plats: AtSea (Skogshem) vid Elfvik, Lidingö.
• Helsingfors 17-19 augusti, Arrangör Nyländska Jaktklubben, Plats Havshamnen.
• Tallinn 20-22 augusti, Arrangör Estonian Match Race Union, Plats Pirita.

Länk: balticmatchtour.wordpress.com

Foto: Oskar Kihlborg.