13 augusti, 2009

Bra start för dam-SM i Matchracing i Karlskrona

– Det här är en fantastiskt fin start på vår uppladdning i Matchracing inför OS 2012. Stefan Rahm, förbundsdirektör för Svenska Seglarförbundet var entusiastisk över Karlskronas internationella SM-premiärtävling i Matchracing för damer, Swedish Sail Cup. Efter totalt 18 matcher i sol och fina skiftande vindar vann Karin Hagström från Göteborg grundomgången Round Robin före favoriten Anna Kjellberg. Imorgon seglas finalerna i Swedish Sail Cups SM-seglingar.

Solen värmde och vindarna ökade i styrka hela dagen med ständigt luriga skiften. På vattnet utanför den 1,2 km långa kajen har hårda seglingsmatcher i Dam-SM-tävlingen Swedish Sail Cup pågått mellan några av Sveriges bästa kvinnliga Matchracingseglare och en tysk världsmästarinna. Det är svårt att finna en mer perfekt åskådarplats än Karlskronas handelshamn i för SM-duellerna i de 6,5 meter långa tremannabåtarna CB66.

Men det var långt ifrån enkla förhållanden för seglarna som tävlade i CB66-båtarna för första gången, och som antingen är vana att segla större 11-metersbåtar med besättningar på sex tjejer eller enmansjollar. Det märktes på favoriten, VM-trean Anna Kjellberg, GKSS, och hennes besättning Malin Källström och Helena Skarp, som på förmiddagen bara lyckades vinna två av sina matcher, mot Karin Hagström, medan GKSS-kollegan Karin Hagström tog hem fyra av sina matcher.

– Det här var en dag när vi fick lära oss att känna båten, vi seglade både jättebra och urdåligt och gjorde för mycket misstag i början. I lunchuppehållet samlade vi oss på bryggan och sa antingen slutar vi segla eller så skärper vi oss, berättade Anna efter åt.

Karin Hagström visade jämnhet hela dagen.

– Vi har utvecklats enormt idag. Men man kan inte slappna av ett dugg, här skiftar det snabbt, sa Karin som valde göteborgskan Sofia Brander som sin första motståndare till semifinalen imorgon.

Anna Kjellberg möter därmed tyska världsmästarinnan i E-jolle, Svenja Puls.

Den svenska förbundskaptenen Stefan Rahm var på plats för att se den första SM-tävlingen för damer i Matchracing, och han var imponerad av Karlskronas premiärarrangemang.

– En väldigt fin tävling och en perfekt arena för Matchracing. Det här kommer att betyda väldigt mycket för damseglingen, menade Stefan Rahm som också sa att man nu kommer att fokusera mycket på damernas Matchracing inför OS.

Resultat grundomgång, Round Robin Swedish Sail Cup (inför finaler fredag):
1. Karin Hagström, GKSS, 6
2. Anna Kjellberg, GKSS, 5
3. Svenja Puls, NRW (Tyskland), 5
4. Sofia Brander, GKSS, 2

Länk: www.karlskrona.se/sail