13 mars, 2019

Försök med bottensanering fortsätter

Vid senaste ”Skrovmålsmötet” presenterades mycket intressanta försök med sanering av båtbottenfärg. Mötet hölls under båtmässan Allt för sjön i Stockholm.

RISE (Research Institutes of Sweden AB), som är ett oberoende, statligt forskningsinstitut, kommer till våren att starta en förstudie avseende urval av olika metoder för sanering av bottenfärger. Tanken är att testa olika typer av blästring, laserablation, gel och skrapa, en tvättanläggning Hullwasher och slipning med sug.

Kommande utvärdering efter försöken ska omfatta hur metoderna fungerar, utfall av biocidinnehåll, epoxilagrens skydd, om en sanerad yta är övermålningsbar och avfallsmängder.

Skrovmålet omfattar alla de myndigheter som har naturliga intressen i en god havsmiljö och beskriver med en enda bild hur båtägarens vardag ser ut. Bilden illustrerar på ett utmärkt sätt att båtägaren själv knappast kan vara påläst inom alla områden utan behöver stöd av en huvudorganisation. Svenska Båtunionen är en av tre riksorganisationer för båtlivet som samverkar med Skrovmålet.

En slutrapportering med åtgärder inom Åtgärdsprogrammet i ”Skrovmålet” ska presenteras 2020.

Bildtexter:

Bild – ”En båtägares vardag…”

Verkligheten är komplex för båtägare som vill följa med i miljöfrågorna.