20 juli, 2009

Öppen båt i världens första expedition runt Arktis

Ett team upptäcktsresande med en dansk ledare har som första öppna båt rundat Arktis. Deras båt var försedd med två stycken Suzuki DF140 4-takts utombordsmotorer. Expeditionen kallas Polar Passage 2000 och sträckte sig över totalt 26 000 km – en resa som tog åtta somrar att genomföra.

Teamet färdades i en modern båt byggd enligt samma teknik som eskimåerna använder, frånset tatt den här båten är betydligt snabbare. Bland de mest uppmärksammade iakttagaelserna som expeditionen rapporterade märks att Nordostpassagen och Nordvästpassagen båda är isfria för första gången på 100 000 år.

Som tekniskt och materiellt stöd hade expeditionen hjälp av Adventure Club i Moskva, men även motorerna hade stor betydelse.

– Utan de här fyrtaktsmotorerna från Suzuki hade vi aldrig kunnat ta oss hela vägen runt Aktis- särskilt med en så lång resa som vi hade runt Sibiren. De två 140 hk starka var pålitliga och extremt effektiva, vilket sparade oss 35-40% i bränsle jämfört med flera andra motorer, säger expeditionsledaren Anders Bilgram.

De båda Suzuki DF140 motorerna var monterade på båten av modell POCA 600, en 6 m öppen båt som även används av den danska sjöpolisen.

Länk: www.suzukimarinepress.com