4 juli, 2009

91 har passerat Visby, sex har rundat Alma

91 av Eurocard Gotland Runts 255 startande båtar hade vid åttatiden på lördagsmorgonen passerat Visby angöring. Sex båtar har rundat Almagrundet och kommer inom kort att gå i mål vid Skanskobb. Årets upplaga av den stora havskappseglingen har gått i mycket svaga vindar omväxlande med långa perioder av stiltje, vilket gör tävlingen utdragen. Det har i sin tur lett till att ovanligt många båtar, hittills 45 stycken, har brutit. Orsaken är i de flesta fall tidsbrist eller att mat och vatten håller på att ta slut. Flera båtar har av den anledningen brutit utanför Gotland för att ta ombord proviant och vatten i Visby.

Det har förekommit betydande omkastningar i ledningen i de olika klasserna sedan rundningen av Hoburgen. I LYS C har Addnature.co tagit ledningen från Modintryckoffset som låg på fjärde plats vid Visby. Finska Xanthippe med Tor Lundström som rorsman har seglat upp sig från 6:e till andra plats. Respect ligger kvar på tredje plats.

I LYS D är ledartrion oförändrat Silfverfågel, Dehlta och Ancella med Rabalder nu på fjärde plats.

I LYS Multi Open, klassen med de två SeaCart 30:orna ledde norska Audi Sport. Hon bröt sedan tävlingen för att gå in till Visby eftermat och vatten.

IRC C leds nu av norska Magic, som låg på andra plats vid Hoburgen. Två är Air IV och trea en annan norsk båt, Kristin. Finska Two Fast har gått från en tionde till en fjärde plats vid Visby.

I ORC Club D har tre båtar passerat Visby och ställningen på korrigerad tid är densamma som vid Hoburgen. Etta är Selma, två finska Anna Nimue och trea Lilla Ida.

I Grand Open IRC har de två snabba TP 52:orna Ran och Artemis Match Cupseglat sedan starten och avståndet mellan dem har inte varit större än 11 minuter under racet. Vid Visby skiljde två minuter till Artemis fördel. I korrigerad tid leder emellertid Ran, med Niklas Zennström som skeppare med dryga halvtimmen.

Grand Open OR leds av finska Tieto Passion före Varuna, Progressiva och Royal Blue.

ORC International C, klassen där Eurocard Gotland Runts totalvinnare utses leddes vid Visby av Datacom med flerfaldige vinnaren Ralf Aspholm som skeppare. Båten ledde också vid Hoburgen. Tvåa vid bägge rundningarna var finska Lexus med Jani Lehti. UK Syversen, som låg på tionde plats vid Hoburgen hade vid Visby lagt sig trea.

I ORC Interbational D ledde finska Elixir med Petri Jääskeläinen före Perfect Excuse och Amarone.

I entypsklassen X-35, där de svenska alpina herr- och damlandslagen tävlar leder Matrisen med Robert Szabo som skeppare före Escape med Peter Pohl.

Länk: www.ksss.se

KSSS har flera bra sätt att följa tävlingen på. Bland annat:
www.gotlandruntbloggen.se