21 juni, 2009

Ericssons båtar fyra och femma på hemmavatten

Telefónica Blue gjorde en fantastisk come back och blev totalsegrare i de två In Port Race som seglades på söndagen i Stockholm. Ericsson Racing team och skepparen Magnus Olsson fick en bra start på söndagen när de blev tvåa i den första in port-seglingen i Volvo Ocean Race på Kanholmsfjärden utanför Stockholm.

Men när de följde upp med att bli sexa i den andra seglingen så rasade de i resultatlistan och slutade på femte plats. Systerbåten Ericsson 4 blev fjärde båt medan spanska Telefonica Blue vann.

– I första kom vi iväg verkligen bra och seglade enkelt. Men i den andra tajmade vi starten helt fel. Vi var alldeles för sena. Det var riktigt dåligt av oss, sade Magnus självkritiskt.

Kanholmsfjärden bjöd annars på idealiska seglingsförhållanden. Solen sken från en klarblå himmel och tusentals små fritidsbåtar följde de stora VO70:ornas kamp. I första seglingen blåste det runt 5 sekundmeter och i den andra lite mindre. Ericssonbåtarna trivs bättre i tuffare förhållanden men Magnus ville inte skylla på de lätta vindarna.

– Seglingarna var rättvisa och förhållandena mycket bra. Men när det är så här korta banor så betyder starten oerhört mycket. Kommer du inte iväg bra så är det nästan omöjligt att segla ikapp, sade Mange.

För skepparen Bouwe Bekking på Telefonica Blue blev söndagens kappsegling lite av en revansch. Den spanska båten gick snabbt i de lätta vindarna på Kanholmsfjärden och spanjorerna seglade bra. Mycket bättre än i starten av förra etappen, för en vecka sedan, då de gick på grund utanför Marstrand.

Nu återstår endast den tionde och sista etappen av Volvo Ocean Race 2008/2009. På torsdag går starten utanför Sandhamn i Stockholms skärgård och cirka två dygn senare når båtarna S:t Petersburg i Ryssland. Redan nu är det klart att Ericsson 4 med Torben Grael som skeppare kommer att stå som slutsegrare. Andraplatsen är vikt åt amerikanska Puma och skepparen Ken Read även om Telefonica Blue har en teoretisk chans. Men då krävs i princip att Puma inte avslutar den sista etappen. Nordiska Ericsson 3 med Magnus Olsson som skepparen kommer att sluta på fjärde plats.

Race One Stockholm In-Port Race Finish Position
1. PUMA
2. Ericsson 3
3. Telefónica Blue
4. Ericsson 4
5. Telefónica Black
6. Green Dragon
7. Delta Lloyd

Race Two Stockholm In-port Race Finish Position
1. Telefónica Blue
2. Telefónica Black
3. PUMA
4. Ericsson 4
5. Delta Lloyd
6. Ericsson 3
7. Green Dragon

Stockholm In-Port Race Results (Provisional)
1. Telefónica Blue 4.0 points
2. PUMA 3.5 points
3. Telefónica Black 3.0 points
4. Ericsson 4 2.5 points
5. Ericsson 3 2.0 points
6. Delta Lloyd 1.5 points
7. Green Dragon 1.0 points

Foto: Oskar Kihlborg.