13 november, 2018

Nya avlastare löser känt dilemma

Tampar som glider i avlastarna är ett vanligt problem för segelbåtsägare som bytt till tunnare och modernare lina. Nu lanserar svenska Rutgerson två av sina populäraste avlastare i en ny version optimerad för tunnare linor utan att kompromissa med vare sig grepp eller styrka.

Rätt avlastare är viktigt för att förhindra att tamparna glider och gör att båten inte kan seglas optimalt. Men i takt med att de modernare linorna blir allt starkare frestas många båtägare att gå ner i dimension på sina linor och får då sämre grepp i sina avlastare samtidigt som de inte vill byta till en mindre och svagare modell.

Svenska båttillbehörstillverkaren Rutgerson har uppmärksammat båtägarnas dilemma och lanserar nu avlastarna RC75 och RC120 i en ny version optimerad för tunnare linor men med samma pålitliga grepp och höga arbetslast som det välbeprövade originalet: 750 kg för den mindre modellen och 1200 kg för den större.

De nya avlastarna är försedda med samma inbyggda trissa som standardversionen. Den är unik för Rutgerson och gör att linan slits mindre och löper lättare än på andra avlastare. Monteringsplattan är också gemensam för de båda versionerna, vilket underlättar installationen vid en uppgradering. På den mindre modellen RC75 räcker det dock att byta till en ny kam som kommer finnas som reservdel.

Nya RC75 är optimerad för linor mellan 4–8 mm, jämfört med 8–12 mm på standardversionen. Medan nya RC120 är anpassad för 8–12 mm jämfört med 10-16 mm som är standard. Båda modellerna finns som enkel, dubbel och trippel. RC75:an finns även som femling.

Avlastarna tillverkas, som alla Rutgersons produkter, i företagets fabrik i Marstrand. De kommer att finnas tillgängliga från januari 2019.

www.rutgerson.se