15 juni, 2009

Marina forskningsstationer öppnas för fler

EU satsar drygt 90 miljoner kronor för att fler forskare ska få arbeta vid Europas främsta forskningsstationer. I det unika nätverket ingår Göteborgs universitets marina laboratorier och fartyg vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper.

EU-projektet ASSEMBLE knyter samman Europas nio största marina forskningsenheter med forskningsstationer i Israel och Chile. Syftet är att samla den marina infrastrukturen och göra den tillgänglig för fler europiska forskare genom ett särskilt gästforskarprogram, där den första utlysningen just utannonserats.

Nätverket koordineras från Göteborgs universitets marina organisation Sven Lovén centrum för marina vetenskaper – vars forskningsstationer på Tjärnö i Strömstad och vid Kristineberg i Fiskebäckskil har en stark tradition av internationellt framgångsrika samarbeten.

Ett exempel är den norska forskningsgrupp som just nu befinner sig på Kristineberg för att studera den säregna kantnålsfisken, som tillhör samma familj som sjöhästen. Forskarna har visat att kantnålsfiskar ställer alla begrepp om hanliga och honliga roller på huvudet: här blir hanen gravid när honan med en “penis” för över äggen till honom, och under graviditeten får ynglen syre och näring via en “faderkaka”.

Ett annat exempel på gästforskarverksamhetens betydelse är de tidiga studier om bioluminescens, djurs förmåga att alstra ljus, som 2008 års Nobelpristagare i kemi Osamu Shimomura gjorde vid Kristineberg under 1960-talet.

– Genom att ingå i nätverket hoppas vi kunna bredda verksamheten och locka forskare även utanför marinbiologins fält, till exempel från bioteknologi och biomedicin, säger projektets koordinator Mike Thorndyke, professor i marinbiologi vid Göteborgs universitet och verksam vid Lovén-centret i Kristineberg.

Den marina forskningen är beroende av att stationerna kan tillhandahålla marina organismer, både på plats och via leverans. Därför avsätts en del av ASSEMBLE-projektets budget till att utveckla denna service, bland annat i form av ny experimentell utrustning för att karaktärisera arter. I detta samarbete ingår även kontakter med Sahlgrenska Akademiens Genomic Core Facility.

Länk: www.gu.se