29 maj, 2009

Förbud för vissa fiskeredskap

Enligt rådets förordning (43/2009) bilaga III, p. 5a, har vissa redskapsbegränsningar fastställts för fiske efter torsk i Skagerrak och Nordsjön med hjälp av bottentrålar, snurrevad och liknande släpredskap, med undantag av bomtrålar.

Begränsningarna har införts i syfte att minska utkast av torsk. Medlemsstaten ska upprätta kvartalsmål för sina torskkvoter som kommissionen ska underrättas om. Om utnyttjandet av torskkvoterna överstiger kvartalsmålen med mer än 10 % i slutet av något av de första tre kvartalen år 2009, ska medlemsstaten vidta redskapsbegränsande åtgärder.

Åtgärderna ska möjliggöra en minskning av torskfångster i tillräcklig omfattning för att uppnå målet för utnyttjande av kvoten i slutet av följande kvartal.

Bakgrund
Fiskeriverket bedömer att kvartalsmålen för det andra kvartalet år 2009 kommer att överskridas med mer än 10 %. För att målet för kvartal tre ska kunna hållas, måste begränsningar av fisket efter torsk med bottentrål och snurrevad göras. Enbart selektiva redskap som inte fångar torsk tillåtes. Begränsningen ska gälla tills vidare.

Angående egenskaperna för den tillåtna bottentrål med maskor på 90mm eller större som är tillåten under stoppet säger TAC och kvotförordningen (Rådets förordning (EG) nr 43/2009) i tillägg 4 till bilaga III följande:

1. Den första mittsektionen (fäst vid undertelnen), de översta och understa vingarna ska vara minst två maskor långa. För dessa nätsektioner ska den utsträckta längden av varje enskild maska vara minst 240 cm.
2. Varje maska i den första övre panelen (fäst vid övertelnen) och i den andra mittsektionen ska vara minst 80 cm. Varje maska i den andra övre panelen och den tredje undre mittsektionen ska vara minst 20 cm.

Länk: www.fiskeriverket.se