15 maj, 2009

47 hamnar och 39 stränder hissar Blå Flagg

I år är det 47 hamnar och 39 stränder runtom i Sverige som får hissa den blå flaggan, bland dessa är det två nya hamnar och två nya stränder. Den internationella miljöutmärkelsen Blå Flagg delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent och står för en ren, säker och turistvänlig anläggning. En hamn eller strand som har Blå Flagg värnar extra mycket om våra hav och sjöar samt arbetar med att öka miljömedvetandet inte bara inom den egna verksamheten utan även gentemot allmänheten.

Bland de 86 hamnar och stränder som tilldelats miljöutmärkelsen Blå Flagg 2009 finns det två nya hamnar, Figeholms båtklubb och Oxelösunds gästhamn och två nya stränder, Sörkilens badplats, Ellös och Djulö strandbad, Katrineholm.

Blå Flagg är den enda miljöutmärkelsen av sitt slag som finns för hamnar och stränder. För att få utmärkelsen Blå Flagg måste ett antal kriterier som rör bland annat vattenkvalitet, säkerhet, service och miljö uppfyllas. Flaggan måste halas om en kontroll visar att kriterierna inte efterlevs.

Stränderna ska ha god badvattenkvalitet, gott om livräddningsutrustning samt ha information om känsliga naturområden i närheten. Hamnarna ska ha en hög säkerhetsstandard, vattnet ska vara rent och fritt från exempelvis oljespill och skräp och en miljöstation måste finnas på plats.

Nästa år uppdateras hamnkriterierna. Bland annat ska gästhamnarna kunna ta emot båtarnas latrin. Blå Flagghamnar ligger i framkant gällande miljö och de flesta har redan en sugtömningsstation, men många används sparsamt. Det gäller att de är tydligt skyltande och lätta att använda för båtägarna.

– Båtägarnas toalettavfall kan bidra till lokala övergödningseffekter och försämring av badvattenkvaliteten, säger Jessica Ångström, projektledare för Blå Flagg på Håll Sverige Rent.

– Under sommaren badar många i vatten med intensiv båttrafik, som exempelvis i skärgårdsområdena. Det behövs fler sugtömningsstationer, men det är också båtägarens ansvar att börja använda de anläggningar som finns.

Enligt en attitydundersökning som Håll Sverige Rent genomförde under 2008 tömmer 65 % av de båtägare som har toalett ombord sitt avfall i havet. Det kan jämföras med Finland, där endast 10 % tömmer i havet. Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse för hamnar och stränder och drivs internationellt av FEE, Foundation for Environmental Education. Håll Sverige Rent administrerar miljöutmärkelsen i Sverige.

I år hissas cirka 3200 flaggor runtom i världen. Sverige är ett av 37 länder, både inom och utanför den Europeiska unionen, där strand- och hamnbesökare kan välja en anläggning med Blå Flagg och därmed försäkra sig om att den har en viss standard.

En lista på samtliga 86 hamnar och stränder som i år får Blå Flagg samt en lista med hamnar som har sugtömningstation finns på Håll Sverige Rents hemsida.

Länk: www.hsr.se/blaflagg

Foto: Håll Sverige Rent.