14 maj, 2009

Nya Askeladden satsar på båtar upp till 6,5 m

Norska Askeladden är på gång igen efter konkursen i vintras. Nu satsar de nya ägarna totalt 74 miljoner norska kr och siktar på att dra igång produktionen av nya båtar i början av juni. De sätter dock en övre gräns på 6,5 m för hur stora båtar Askeladden ska bygga i sitt nya bolag.

Askeladdens nya satsning är helnorsk, utan inblandning av Brunswick International som ägde en tredjedel av bolaget innan konkursen i vintras. Framtiden ser betydligt ljusare ut för nya Askeladden, som står med tomma lager och en starkt ekonomi. Totalt har företaget 45 anställda vid fabriken i norska Os utanför Bergen.

– Mycket blir annorlunda i nya Askeladden och vi har gjort ett viktigt vägval. Vi går tillbaka till våra rötter och satsar helnorskt med egna resurser, säger Henrik Askvik,
daglig ledare för Askeladden Boats.

Nya Askeladden ägs av Moly As med industriinvesteraren Mons Tore Lyssand som huvudägare och Henrik Askvik som delägare. Askeladden Boats har investerat 53 MNOK i i fabrik, drifts- och produktionsmedel.

Askeladden Boats har också gått in i ett samarbete med Innovasjon Norge, som har bidragit med 15 MNOK till det nya bolaget. Sammanlagt har det nya bolaget tillförts 74 MNOK.

– Nu har vi muskler till att satsa men marknaden är fortfarande svår för större båtar så vi gör detta stegvis. I första omgången ska vi producera båtar upp till 6,5 m, säger Askvik.

Länk: www.askeladden.no

Bilderna:
Askeladden 535 Invader.

Henrik J. Askvik.