4 maj, 2009

Prisbelönt båtkrok

Gustav Hallén fick nyligen det presigefyllda “Red Dot” Design Award för “Arrow Hanger” som tillverkas och säljs av Design House Stockholm. Som grädde på moset har MoMA (Modern Museum of Art) tagit in Arrow i sitt sortiment. Den kommer att sälja i deras butiker från och med 2009.

– En perfekt lösning för en modern klädhängare, säger Gustav Hallén. Den går att använda både i utfällt som infällt läge samtidigt som det är en iögonfallande och dekorativ inrenings¬detalj. Hänger du upp flera så skapar du ett mönster.

– Idén kom då jag var ute och seglade. När jag satt på bomkapellet, klättrat ner och fällt in maststeget mot masten kom jag att tänka på att maststegsprincipen bör vara en perfekt konstruktion för en modern klädhängare. Men för att det skulle vara en riktigt bra idé så måste hängaren gå att använda även i infällt läge. Det är det som gör Arrow Hanger unik. I infällt läge (2,5 cm från väggen) har du tre rejäla krokar att hänga kläder på. När du får gäster så fäller du ut armen och kan hänga på galgar. Samtidigt har du två rejäla krokar kvar på väggen att hänga på.

Tanken var främst att kroken skall vara en inredningsdetalj till hem och offentlig miljö. Men varför inte hänga badrocken, tamparna eller fiskeredskapen på kroken i sjöstugan?

Red Dot design award är en stor internationell designutmärkelse som delas ut av Design Zentrum, Tyskland. Syftet med priset är att hylla ”outstanding design” kvalité och trendsättare. Vissa kallar priset för “Designernas Nobelpris”. Sedan 1955 har designers och producenter kunnat söka priset som presenteras på den årliga ceremonin i Aalto �eatre i Essen. Vinnande produkter presenteras i Red Dot Design Museum vid Zollverein World Cultural Heritage i Essen. Det äldsta av de tre priskategorierna är produkt design. I årets tävling deltog ca 1400 företag från 49 länder med totalt 3,231 bidrag.

Arrow Hanger är tillverkad i pulverlackerad aluminium och den kommer i svart, grå, vit, röd, grön. Lackade skruvar och plugg medföljer.

Länk: www.hallendesign.se