En sensommarkväll 1782 vid Munkbron i Stockholm gick ekonomiintendenten Johan Fischerström ombord på mälarjakten S:t Jacobus för att segla till Torshälla. Det var hans första påtagliga upplevelse av Mälaren som farvatten, och den skulle inspirera honom på mer än ett sätt. Det är lätt att instämma i hans förundrade slutsats att “… denna insjö knapt lärer äga sin like i verlden”.
Reseskildringar var vanliga vid denna tid, med Linnés landskapsresor som förebild. Fischerströms beskrivning av Mälaren skiljer sig till karaktären helt från hans övriga, mycket omfattande författarskap och envisa arbete med den Nya Economiska Dictionnairen. Här förmedlar han sina intryck med lätt hand, impressionistiskt och i inspirerade avsnitt nästan poetiskt. Fischerström var även nära vän med Hedvig Charlotta Nordenflycht och sägs ha varit föremål för hennes kärlek i dikten Öfver en Hyacint.
Björn Hallerdt har i denna nyutgåva skrivit en inledning som på ett levande sätt placerar Fischerström och hans gärning i sitt sammanhang.