14 mars, 2018

Kanotliknande superyacht på 115 m

Det här är ingen kanadensare med kabin utan en av de modernaste megayachterna för tillfället. Oceancos nya 115 m långa ”Tuhura” hade världspremiär vid den nyligen avslutade Dubai International Boat Show, som har blivit en tummelplats för superrika från främst arabstaterna.

”Tuhura” har tagits fram i samarbete med Lobanov Design, BMT Nigel Gee och inredningsdesignern Achille Salvagni. Hon är en yacht som skiljer sig från det mesta på marknaden. Designen ska påminna om en äldre kanot med hänvisning till Polynesiens uråldriga traditioner. De annorlunda formerna från urtida båtar ska ge en känsla av ”upptäckarlust” hos ägaren.

Även inredningen går i samma stil med durkar, väggar och tak i borstad teak. Den anonyma ägaren beskrivs som en dynamisk person. Yachtens design ska kunna användas på liknande yachter i storlekar på 80–120 m, det vill säga riktigt stora och dyra båtar.

Yachtens framdrivningssystem består av hybridmotorer. Systemet har tagits fram i samarbete med BMT Group. Det effektiva, långsmala skrovet drivs av motroterande Azipod CRP från ABB. Systemet provades ut med start 2003 och används av många yachter. ”Tuhura” har en toppfart på 18 knop.

Designen gömmer många av de glasytor som är infällda i skrovet och överbyggnaden. Den avancerade tekniken för att fästa glaset är så stark att glaset blir en del av den bärande konstruktionen, vilket är fallet även i en hel del mindre båtar (till exempel nya Aquador 35).

Tekniska fakta
Längd:                         115 m
Djup:                            3,9 m
Fart:                              18 knop
Framdrift:                     Hybridsystem med dubbla motroterande propellrar
Design:                        Lobanov Design
Interiör:                        Achille Salvagni
Konstruktion:              Naval Architecture BMT
Info:                              www.oceancoyacht.com

Bildtext: Superyachten Oceanco Tuhura på 115 m längd.