28 februari, 2018

Tema Säkerhet på Stora Båtklubbsdagen Ost

Säkerheten i hamnar och båtklubbar är temat för Stora Båtklubbsdagen Ost, som hålls lördagen 3 mars på Allt för sjön i Älvsjö.

Stora Båtklubbsdagen har blivit en samlingspunkt för funktionärer och intresserade från landets båtklubbar. Intressanta föredragshållare bjuder på aktuell information samtidigt som alla kan ställa frågor och lära sig mer om respektive ämne.

På programmet för Stora Båtklubbsdagen i Stockholm finns:

Båtklubbsgemenskap plus Coboats – ett bra stöldskydd.

Minska stöldrisk och sänk självrisken med stöldmärkning – Securmark.

Förebyggande miljöarbete – SBU:s miljöcoacher.

Vad gäller för kameraövervakning – Secits Sweden AB.

Nya dataskyddsförordningen, GDPR – Patrik Lindkvist, SBU:s kansli.

Styrelsens ansvar vid olycksfall och tillbud – Kristian Ehrling, SBU:s styrelse.

Aktivt stöldskyddsarbete ska löna sig – Per Grywenz, Svenska Sjö AB.

På plats finns bland andra flera företrädare från Polisens Båtsamverkan nationellt. På Båtmässan i Göteborg gav polisinspektör Thomas Andersson från Lysekil några aktuella exempel om motorstölderna.

– Vi kan bland annat visa hur stulna 63 båtmotorer hittades i Litauen tack vare att två av dem hade spårsändare. Sändarna kostade kanske 5 000 kr, men motorerna var värda 4,5 Mkr, sa Thomas Andersson som var med och startade Båtsamverkan Väst bland annat.

Thomas berättade också om en film som visar en tjuv med en stulen RIB. Efter stölden i Långedrag kunde polisen följa efter tjuven, trots att han hade störsändare mot GPS-signaler. Polisen följde tjuven med helikopter och grep honom på en parkeringsplats vid ett köpcentrum.

– Det här visar hur väl polisarbetet kan fungera i praktiken med ett väl utbyggt samarbete, säger Thomas Andersson.

För deltagande på Stora Båtklubbsdagen Ost i Stockholm (Älvsjö) 3 mars, kontakta verksamhetschef Peter Karlsson: peter@batunionen.se

Lars-Åke Redéen

Bildtext: Thomas Andersson från Båtsamverkan Väst var en av talarna på Stora Båtklubbsdagen Väst.