31 mars, 2009

Vill ha ett nytt museum i Sigtuna hamn

Den politiska majoriteten i Sigtuna koommun vill se ett nytt museum i Sigtuna hamn. Det skriver de i ett pressmeddelande. Här är meddelandet i sin helhet:

Hamnområdet i Sigtuna stad utgör ett av stadens mest centrala och publikt intressanta områden. Fram till idag har området bestått i varvsverksamhet och båtuppläggningsplats.

Småbåtshamnen och Ångbåtsbryggan är stadens entré från sjösidan och en av de mest självklara mötesplatserna i staden. Hamnområdet är dessutom planerat att vara utgångspunkt för den strandpromenad som är under uppbyggnad mot Sjudargårdsbadet i väster och Björkbacka i öster.

Området i hamnen är unikt och skulle kunna utvecklas till att bli mer attraktivt och mer tillgängligt för såväl boende och besökare. Marktillgången är dock begränsad, endast 3000 m2.

Vi i Sigtuna kommuns politiska ledning vill använda hamnområdet på ett bättre sätt än idag. Vi vill öppna upp området och låta allmänheten ha tillträde till denna centrala och trevliga plats. Därför ger vi nu Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för området. Från vår sida är beskedet tydligt: vi vill skapa en mötesplats både för kommuninvånare och besökare i detta område och därför förespråkar vi att ett nytt Sigtuna museum förläggs dit. Vi vill se ett modernt, tekniskt utvecklat, interaktivt och spännande museum som på ett bra sätt presenterar vår fantastiska historia. Arbetet med innehållet i vårt framtida museum drar vi igång nu under våren.

En byggnation av ett nytt museum kan förhoppningsvis påbörjas under nästa mandatperiod.

Sigtuna Båtklubb har idag en del av sin båtuppläggningskapacitet i Sigtuna hamn. Vi vill att kommunen erbjuder möjlighet till utvidgning av båtuppläggningsplatsen i Rävsta så att fortsatt möjlighet finns att förvara sin båt under vinterhalvåret i Sigtunas närhet.

Anders Johansson (S) Bosse Andersson (C) Karolina Windefalk (MP)