Nu ska svenska och danska fiskare omfattas av samma regler för vilka fångstredskap som får användas i de fredade områdena i Kattegatt. Det står klart efter att Sverige och Danmark kommit överens om en harmonisering av reglerna.
För att skydda torskbestånden i Västerhavet kom Sverige och Danmark förra året överens om att stänga vissa områden i Kattegatt för torskfiske.
Men trots att Sverige och Danmark varit överens om i vilka områden som torsken ska fredas i Kattegatt, har olika villkor gällt för svenska och danska fiskare. Skillnaderna har gällt de delområden där fiske med selektiva fångstredskap varit tillåtet vissa tider på året.
Svenska fiskare har enbart fått tråla efter havskräftor med rist som är vetenskapligt utprovad och väl definierad.
Danska fiskare har, utöver den svenska kräftristen, fått använda ytterligare två fångstredskap. En dansk rist med glesare galler som har ett extra stort spaltavstånd nedtill på risten samt en så kallad Seltra-trål, som har en sorteringspanel med stora fyrkantsmaskor på översidan av trålen. Maskorna i panelen är 300-400 mm stora jämfört med 90 mm i resten av trålen.
Överens om gemensamma regler
Nu har regeringarna i båda länderna kommit överens om gemensamma regler för vilka redskap som får användas i de fredade områdena.
Det innebär dels att den svenska kräftristen blir ensam kvar, då den danska risten tas ur bruk. Dels att Seltra-trålen, som har modifierats så att den överensstämmer med EU:s lagstiftning, kommer att införas även för svenskt fiske.
Dessutom tillåts garnfiske efter sjurygg utanför det helstängda området vissa tider på året, såväl i Danmark som i Sverige. Undantag görs för sjuryggsfiske med garn med en minsta maskstorlek på 220 mm, då danskarna har kunnat visa att bifångst av torsk är minimal.
– Det är bra att ministrarna nått fram till en harmonisering av reglerna. När de som använder selektiva redskap får fördelar, stimuleras utvecklingen av selektiva fångstmetoder, säger Karin Linderholm som är EU-handläggare på Fiskeriverket.
De nya reglerna träder i kraft inom kort.
Sedan 2005 är det obligatoriskt att använda rist i Skagerrak och Kattegatt i maskstorleksintervallet 70-89 mm för bottentrål. I EU:s lagstiftning ges en utförlig beskrivning av den kräftrist som är godkänd. Utifrån sina utprovade selektiva egenskaper har den svenskkonstruerade kräftristen hittills inte omfattats av begränsningar i antal fiskedagar. Sannolikt kommer fiske med den svenska kräftristen också att undantas från EU:s nya effortsystem med kilowattdagar som just införts i torskfisket, eftersom den uppfyller kravet att fånga mindre än 1,5 procent torsk.
Svenska Fiskeriverket arbetar sedan länge aktivt för en vidareutveckling av selektiva fångstredskap.