13 mars, 2009

Askeladden snart tillbaka efter rekonstruktion

Förra året gick Norges största båtproducent – Askeladden – i konkurs efter 97 års verksamhet. Under vintern har det varit många turer och diskussioner om en rekonstruktion och nu står det klart att företaget kan dra igång verksamheten igen.

Den tidigare delägaren Henrik J. Askvik har tillsammans med industriinvesteraren Mons Tore Lyssand övertagit produktion, varumnärke med mera och kommer att starta upp verksamheten igen med 70 MNOK i startkapital. Beräknad start är till hösten, vilket innebär att Askeladden är tillbaka från och med säsongen 2010.

– Jag är glad för att vi har lyckats starta upp produktionen av Askeladdenbåtar igen. Det är till nytta för många båtälskare runt hela Norge och Skandinavien, säger Henrik J. Askvik.

Askvik var själv medägare och daglig ledare, som det kallas i Norge, för det bolag som gick i konkurs. Företaget hette Henrik J. Askviks Sønner AS och startades redan 1911. Det nya företaget får namnet Askeladden Boats AS.

Askeladden Boats AS blir ett helägt dotterbolag till Askeladden Holding AS, som övertar varumärke, formar, produktionsrättigheter, råvarulager med mera. Moderbolaget ägs av Moly AS (66%) och Henrik J. Askvik (34%).

Det norska företaget Johs Lunde Marine Group AS, som bland annat äger Norskt Båtcenter och Svenskt Båtcenter, återförsäljare för Princess och Windy med flera kända båtmärken, köpte Askeladdens tidigare lager av färdigställda båtar. Nu fortsätter de sitt samarbete med Askeladden Boats AS som återförsäljare för båtarna.

Länk: www.askeladden.no