8 januari, 2018

Mercury på gång med 600 hk?

Ryktena har gått en längre tid att Mercury har en ny stor utombordare på gång. Enligt spekulationer på sociala medier kan den vara på hela 600 hk.

Vi brukar inte ägna oss åt att spekulera eller kommentera rykten. Men den här gången kanske det ligger något i de envisa diskussioner som pågår på olika medier och forum på Internet.

Att Mercury kommer med en ”stor nyhet” på årets båtmässa i Miami i februari verkar helt klart. Men att det blir en ny Verado på hela 600 hk verkar mindre troligt, kanske blir det en mindre motor eller så är detta rent av bara ”Fake News”…

Mercury Verado 400 R har ett motorblock på endast 2,6 liters slagvolym. Den höga effekten i denna sexcylindriga motor skapas med hjälp av både intercooler och kompressor. I grunden är 400 R en Verado 350 hk med större luftintag. Att ta ut mer effekt än 400 hk är troligen möjligt, men detta sker i så fall på bekostnad av motorns tillförlitlighet och livslängd. I stället är det möjligt att Mercury har tagit fram ett helt nytt och större motorblock, vilket är en extremt kostsam och omständlig process.

En större utombordare – även om den inte blir på hisnande 600 hk – vore dock helt logisk. Allt fler båtar utrustas med en eller flera utombordare i stället för inombordare.

– I USA står utbordarna idag för 55 procent av motormarknaden. Över tiden kommer vi att se hur den genomsnittliga hk-storleken ökar. Idag ser vi hur 42 fots motorbåtar designas för utbordare och nu presenteras även 50-fotare. Det säger mycket om vilken riktning utbordarutvecklingen går, sa John Pfeifer, President för Mercury Marine, i en intervju med Båtliv på branschmässan METS i Amsterdam i november 2017.

Om och när Mercury lanserar en ny och större Veradomotorer kommer den att öppna marknaden för ännu större båtar med utombordare.

Miami Boat Show är en av världens största flytande båtmässor. I år arrangeras den 15–19 februari.

www.miamiboatshow.com

Bildtext:

Mercury 600 R är på gång och kanske lanseras på båtmässan i Miami i februari, enligt rykten på Internet.