24 februari, 2009

Hjälp mot fotsvett

Miljoner svenskar lider av det, men ingen pratar om det. Lukt, fuktiga fotavtryck och skamkänslor – inte minst i båten på sommaren. Fotsvett drabbar de flesta, men nu finns en modern och enkel lösning.

Paul Brunngård är VD på Brunngård Group AB, som säljer skovårdsprodukter. Han tycker att det pratas för lite om att svettiga, illadoftande fötter kan bero på dålig skötsel av skor.

– Med tanke på den mängd vi svettas varje dag borde fler hygieniskt ta hand om sina skor. Det bästa är att regelbundet byta sula. Och det är inte konstigt: att varje dag gå omkring i samma par skor gör att svetten sätter sig i skorna. Byter man sula blir skon fräschare. Det är lite som att byta strumpor.

Det finns sulor som har till uppgift att direkt motverka svett. Till skillnad mot vanliga sulor andas dessa genom speciella microfibrer. Fukten absorberas, svetten försvinner och foten håller sig torr hela dagen.

– Fresh’ins heter en ny produkt som är framtagen för att just absorbera fukt och undvika svampbildning. Det är en tunn sula som passar alla skor oavsett årstid. Byter man sulan ungefär var femte dag håller sig fötterna torra, fräscha och friska.

Svett bildas genom att kroppen försöker hålla en jämn temperatur. På så vis undviker den överhettning; svetten kyler ner när så behövs. Vi människor producerar i genomsnitt två centiliter svett per fot och dygn. Och ju fuktigare och varmare fötter desto större obehag.

– Fotsvett är något som alla har i mer eller mindre grad. Det tråkiga är att människors sätt att behandla svettiga fötter allt som oftast stannar vid den dagliga morgonduschen.

Utöver särskilda sulor finns det deo- och sprayprodukter som motverkar