23 februari, 2009

Allt fler vill kryssa på Spetsbergen

Hurtigruten, världens vackraste sjöresa, har länge varit ledande rese- och äventyrsarrangör på Svalbard, dvs. både huvudön Spetsbergen och omkringliggande ögrupper. Rederiet genomför såväl veckolånga sjöresor runt huvudön som tre- och fyradagarskryssningar från “huvudstaden” Longyearbyen till nordligaste delen av Spetsbergen och tillbaka.

I sommar utökar Hurtigruten sin kryssningskapacitet med över 50 procent genom att sätta in ett tredje fartyg, “M/S Expedition” i seglingarna på Svalbard.

Det nya Svalbardfartyget “M/S Expedition” kompletterar från och med början av juni den befintliga Hurtigrutenflottan på Svalbard, som består av det klassiska Hurtigrutenfartyget “M/S Nordstjernen” och det isbrytande expeditionsfartyget “Polar Star”. Liksom “Polar Star” kommer “M/S Expedition” att göra veckolånga kryssningar runt hela Spetsbergen, med början och slut i Longyearbyen, Svalbards huvudort med drygt 2200 invånare, ett antal bra hotell och restauranger, universitetsfilial och förmånlig shopping.

“M/S Expedition” har tidigare gått i reguljär trafik mellan Sverige och Åland. Fartyget, som har isklass 1B, byggs för närvarande om till mycket hög standard vid Aker Yards i Finland där det får 58 moderna utsideshytter med toalett och dusch och sammanlagd plats för 120 passagerare. Ombord finns efter ombyggnaden Isbjörnsklubben, Albatrossbaren, en utsiktssalong med 360 graders panorama över omgivningarna, stor, modern restaurang med plats för samtliga passagerare i en sittning, bastuavdelning, träningslokaler och stora däcksutrymmen med bl.a. utomhusplats för matlagning och grillning. Fartyget är på 6 336 bruttoton och är 105 meter långt.

– Med “Expedition” ökar vi vår kryssningskapacitet från ungefär 200 passagerare i veckan till över 300, säger Anne Ljungdahl, som är chef för Hurtigrutens verksamhet i Sverige, Finland och de baltiska länderna. Det gör att vi äntligen kan möta den kraftigt växande efterfrågan som under flera år funnits efter kryssningar runt Svalbards spännande och natursköna kuster där det både är de många, jättelika glaciärerna och det unika djurlivet med isbjörnar, valrossar och valar som lockar.

De veckolånga kryssningarna med “M/S Expedition” kommer att utgå från och avslutas i Longyearbyen varje tisdag från början av juni till början av september.

Länk: www.hurtigruten.com