19 februari, 2009

Minskad E85-försäljning ökade utsläppen av koldioxid

Under januari minskade Statoils försäljning av E85 med 65 procent jämfört med toppnoteringen i oktober 2008. Den minskade försäljningen motsvarar ett ökat koldioxidutsläpp om drygt 7 800 ton under januari. Detta trots att 18 731 nya etanolbilar har registrerats i länet sedan oktober 2008.

Statoil har under flera år satsat kraftigt på utbyggnad av E85 och säljer nu E85 på totalt 353 stationer. Samtidigt som Statoil satsar på tankställen för E85 vill företaget också få tillstånd att öka låginblandningen av biodrivmedel i bensin.

– En effektiv åtgärd för att minska koldioxidutsläppen är att öka inblandningen av biodrivmedel i bensin, från dagens fem till tio procent. Nyligen sa EU ja till ökad låginblandning. Nu återstår det för svenska politiker och myndigheter att se till att den ökade långinblandningen kan införas så snart som möjligt i Sverige, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil.

Försäljningen över Statoils stationer under januari 2009 utgjordes till 6,9 procent av biodrivmedel (etanol i E85, biogas samt låginblandning i bensin och diesel). Andelen bensin utgjorde 60,1 procent, medan andelen diesel uppgick till 33 procent. Statoils totala försäljning av biodrivmedel i hela landet under januari 2009 minskade utsläppen av växthusgaser med 13 045 ton, motsvarande cirka 4 387 genomsnittliga bensindrivna personbilar.

– Många vill minska sin klimatpåverkan och fortsätter att tanka E85 trots att det blir dyrare per kilometer än att tanka bensin. Men i tider med ekonomisk oro är det bara att konstatera att det finns en hel del som väljer det alternativ som är billigaste snarare än det som är bäst för klimatet, säger Niclas Lundberg, drivmedelsansvarig Statoil.

All etanol i svenska Statoil försäljning av E85 är verifierat hållbar. Det innebär att etanolen är producerad under acceptabla arbetsförhållanden och kommer från brasilianska sockerrör vilket minskar koldioxidutsläppen med minst 85 procent jämfört med bensin.