28 maj, 2012

BalticSea2020 ger betydande belopp till pilotprojekt för en renare Östersjö

Stiftelsen BalticSea2020 fick under våren klartecken från Länsstyrelsen att genomföra pilotprojektet Levande Kust i Värmdö kommun. Stiftelsen har avsatt betydande belopp till projektet som syftar till att, med åtgärder på land och i vattnet, motverka övergödning och dess effekter. Idag den 28 maj inviger miljöminister Lena Ek, Levande Kust vid en ceremoni på Moderna Museet i Stockholm.

Levande kust är ett pilotprojekt som syftar till att genomföra beprövade åtgärder som ger konkret resultat i ett avgränsat kustområde, och som därmed skulle kunna trappas upp för att förbättra miljön i större skala. Projektet genomförs vid Björnöfjärden, Säbyviken och Torpe-Ingfjärden i Värmdö kommun med planerad start i slutet av maj.

”Bakgrunden till projektet är att vi tror att ett stort integrerat projekt i kustzonen är ett demonstrativt sätt att visa på effekterna av restaureringsåtgärder. Jag hoppas också att projektet ska leda till lösningar som kan användas i större skala”, säger Björn Carlson, grundare BalticSea2020.

Projektet ska kombinera åtgärder på land och i vattnet för att nå lokala förbättringar i vattenkvalitet och fiskproduktion och samtidigt generera ny kunskap om möjligheterna att förbättra situationen för hela Östersjön. De åtgärder som behöver genomföras är bland annat att minska tillförseln av näringsämnen från avlopp och diken, men också att binda tidigare fosforutsläpp till bottensedimentet i vikarna, samt att återställa ett naturligt fisksamhälle.

Den slutliga målsättningen med Levande kust är att skapa en ”vitbok” med rekommendationer över hur skadade kustområden kan restaureras samt till vilka kostnader detta låter sig göras.

Den 28 maj inviger miljöminister Lena Ek, tillsammans BalticSea2020s grundare, Björn Carlson, Levande Kust vid en ceremoni på Moderna Museet i Stockholm. Under invigningen kommer projektet att beskrivas mer i detalj av projektledarna. Programmet avslutas med dryck och snittar och möjlighet till ytterligare frågor och mingel.

Om BalticSea2020
Stiftelsen BalticSea2020 grundades av Björn Carlson genom en privat donation om 500 miljoner kronor. Stiftelsens tillgångar ska finansiera projekt som är åtgärdsorienterade, innovativa och som bidrar till att förbättra kunskapen om Östersjön. Kapitalet kommer att användas kontinuerligt till år 2020, därav namnet på stiftelsen. Sedan stiftelsen påbörjat sitt arbete 2006 har styrelsen fattat beslut om anslag motsvarande drygt 200 MSEK till projekt inom övergödning, fiske, levande kustzon och opinion & film. Totalt har 60 projekt initierats varav 40 är avslutade och 20 pågår.

Info: www.balticsea2020.org

Lilla Bilden: Björn Carlson.

Stora bilden: Björnöfjärden.