28 maj, 2012

Flera artister klara till 100-årsfesten i Nynäshamn

Nu är några artister klara till 100-årsfesten i Nynäshamn 27-28 juli. En jazzig hiphopare, en singer-songwriter, två soulsångare och en gangsterkabarésångerska står på scenen under 100-årsfesten som är en del av den 17 dagar långa Jubileumsregattan som arrangeras till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn.

100-årsfesten är en festival under bar himmel i Svandammsparken med plats för 7 500 personer i centrala Nynäshamn. Bland artisterna märks sångerskan Amanda Jenssen, kritikerrosade soulartisten Albin Gromer, ”Årets nykomling” Aleks och utpräglade livebandet Movits!.

Amanda Jenssen – en av Sveriges absolut hetaste artister – har vunnit både Rockbjörnar och Grammisar. Recensenterna beskriver Amanda Jenssen, hennes musik och framträdanden med ord som ”popsoul med varietékänsla” och ”gangsterkabaré”.

Soulartisten Albin Gromer, Malmösonen som i februari släppte sitt debutalbum som kritikerkåren hyllade. Med soul på svenska kom genombrott på P3 Guld-galan 2011.

Movits! är Luleåbandet med det karakteristiska soundet – en blandning av swingjazz och hiphop. Med stora internationella framgångar i ryggen kommer det utpräglade livebandet till Nynäshamns stora scen.

Soulsångaren Aleks tog hem priset Årets nykomling på Grammisgalan 2012. Under flera år har han hållit sig i bakgrunden som gästartist till bland annat Ison & Fille men i slutet av 2011 släppte han sitt debutalbum.

Theresa Andersson, sångerskan och multiinstrumentalisten uppfödd på Gotland men boende i New Orleans. Nyligen släppte hon albumet Street Parade som fick fina recensioner. Singer-songwriterns Youtube-klipp där hon barfota framför låten ”Na na na” har för länge sedan passerat miljongränsen.

–100-årsfesten är ett viktigt och stort inslag under Jubileumsregattan. Flera av artisterna tillhör de mest bokade i landet just nu och vi tror att de ska locka en stor och bred publik, säger Nina Munters, Nynäshamns kommuns projektledare för Jubileumsregattan.

Jubileumsregattan firas till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn och pågår 20 juli-5 augusti. Hundratals båtar deltar i flera internationella och nationella seglingstävlingar och 250 båtar från början av 1900-talet är på plats – några var med i OS-seglingarna 1912. Det blir 100-årsfesten med artistuppträdanden, veteranbilsparad, uppvisning med veteranflygplan, barn och ungdomar får prova på idrotter under ledning av svenska olympier, med mera. Jubileumsregattan är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun, Sveriges Olympiska Kommitté, Nynäshamns Segelsällskap och Sveriges Klassiska Fritidsbåtar.

Info: www.jubileumsregattan.se