25 maj, 2012

Levande kust – storsatsning för att renovera kustsystem

Den 28 maj inviger Miljöminister Lena Ek projektet Levande kust på Moderna Museet i Stockholm. Projektet drivs av stiftelsen BalticSea2020, som grundades av Björn Carlson. Levande kust är en storskalig satsning av stiftelsen BalticSea2020. Med projektet Levande kust vill stiftelsen visa att det är möjligt att restaurera utsatta viksystem så att de återfår god vattenkvalitet, ett naturligt fisksamhälle och syrerika bottnar.

Målen uppnås genom att konkreta och kraftfulla åtgärder vidtas, både på land och i vattnet. Projektet är också långsiktigt viktigt då det kan agera förebild för hur liknande initiativ kan genomföras i framtiden. Det senare aktualiseras särskilt då vattendirektivet, inom en snar framtid, kommer ställa nya krav på kommuner runt hela Östersjön.

Projektet genomförs vid Björnöfjärden, Säbyviken och Torpe-Ingfjärden i Värmdö kommun med start i mitten av juni 2012.

BalticSea2020 startade projektet Levande kust för att visa att åtgärder, inom ett stort integrerat demonstrationsprojekt i kustzonen, kan ha tydliga och positiva effekter på bottnar, vattenkvalitet och fisksamhällen.

Projektet är också långsiktigt viktigt då det kan bana väg för flera liknande initiativ.

Den slutliga målsättningen med Levande kust är att skapa en ”vitbok” över hur skadade kustområden kan restaureras samt till vilka kostnader detta låter sig göras. Vitboken ska innefatta hur BalticSea2020 gått till väga samt lämna rekommendationer till framtida användare.

Info: www.balticsea2020.org

Lilla bilden: Björn Carlson.