26 april, 2011

Världens tuffaste skärgårdstävling ÖTILLÖ slår rekord

Den 5:e september 2011 avgörs en av världens tuffaste endagstävlingar – ÖTILLÖ – från Sandhamn till Utö i Stockholms skärgård. Och trots det stenhårda programmet med drygt 54 km löpning och elva km simning är tävlingen fullbokade sedan länge.

Aldrig tidigare har den extrema tävlingen ÖTILLÖ haft sådant stort deltagarintresse. De 100 platserna (200 deltagare) fylldes på en månad. Det kommer alltså att vara trångt utanför seglarhotellet i Sandhamn i gryningen den femte september när de hundra lagen (man tävlar i par) från bland annat Sverige, Sydafrika, USA, England, Frankrike, Förenade Arab Emiraten, Australien och Tyskland ger sig iväg

Totalt skall lagen ta sig över och mellan 19 öar av varierande storlek. De snabbaste lagen avverkar distansen på strax över nio timmar. Loppet motsvarar cirka två Lidingölopp och närmare fyra Vansbrosimningar.

Några av världens bästa långdistanstriatleter söker sig till denna exotiska tävling där de får tävla mot elitsoldater, multisportare av världsklass och vältränade elitmotionärer. Lagen springer i våtdräkter och simmar i löparskor då de inte hinner byta för att hinna i mål i tid. I vattnet är det mellan 11 och 14 grader.

Bland årets deltagare finns de senaste tre årens vinnare, Jonas Colting, som är en av Sveriges bästa långdistanstriatleter genom tiderna. I år tävlar han i par med Björn Andersson – svensk triatlet av rang. Dessutom står Thomas Berglund på startlinjen. Han är försvarsmaktens motorcykelfantast med flera Paris-Dakar rallyn under sitt bälte. Fjolårsvinnarna i damklassen, Åsa Annerstedt och Annie Gustafsson, kommer för att försvara sin titel. I fjol stod de för en enorm prestation när de besegrade flera lag bestående av manliga elitsoldater. De två slutade på tionde plats totalt och hade drygt 50 herrlag bakom sig.

Tävlingen startar i gryningen (kl 05.45). Längst med banan finns ett antal punkter som måste passeras inom en viss tid annars tas laget av banan. De första paren beräknas vara vid målet vid Utö Värdshus strax innan kl 15.00. De sista lagen i mål kommer strax efter kl 19.00. Hela banan är snitslad och alla lag bär en GPS-sändare som gör det möjligt att följa dem i realtid på internet. Sändarna hjälper även organisationen att fördela säkerhetsbåtarna som skyddar lagen vid alla simpassager.

Foto: Jakob Edholm/ÖTILLÖ2010.

Info: www.otillo.se