11 juli, 2017

En föregångare för öppna båtar

Yamarin 65 DC är en utmärkt daycruiser för alla som använder båten för dagturer och kortare övernattningar. Denna kompakta båt kan även förvandlas till racerbåt.

Text: Lars-Åke Redéen

En av förra säsongens nya och mest intressanta båtar i 6,5-metersklassen var finska Yamarin 65 DC. Det är en typisk storsäljare i en klass som passar många båtmänniskor – både nya och gamla.

I denna 6,3 m långa motorbåt finns allt det som behövs för en tur i skärgården. Även för den som vill övernatta med familjen är båten väl utrustad och tillräckligt stor för att tillmötesgå de flestas krav. Här finns sovplats för två vuxna (två kojer på 190 cm) och ett barn under fördäck och den som vill kan bädda upp en extra koj i aktern. Inne i ruffen finns det även plats för en toalett för den som så önskar.

Det är dock inte innerutrymmena som är poängen med den här båten. Körupplevelsen står som vanligt i centrum för Yamarin, som i år firar 40 år som båttillverkare.

Beroende på motorval kan Yamarin 65 DC förvandlas från skärgårdscruiser till sportbåt. Köregenskaperna är lika fina hela vägen, även när båten förses med maximala 225 hk och toppfarten är 50 knop.

Pigg och trygg

Båtliv har kört Yamarin 65 DC med ett par olika motorer. Det är en pigg och reaktionssnabb båt med ett utmärkt skrov. Den känns trygg i alla situationer, även när det går riktigt fort, och vi upplever Yamarin 65 DC som mycket välbalanserad och bra i sjön. Den är kul att köra, reagerar fint på gaspådrag och alla ombord sitter bekvämt.

För ”normal användning” räcker det bra med en motorstyrka på 150 hk. Då kostar båtpaketet från 515 000 kr. Men det går att köpa Yamarin 65 DC i paket med den stora V6:an på 225 hk från 529 000. Med V6-motorn på aktern förvandlas båten till en racer med imponerande fartresurser, särskilt för den som väljer den allra senaste modellen av 225 hk motorn.

65 DC är kompakt utan att kännas trång och har ett för sin klass stort utrymme i sittplatsen i aktern. Förtöjd vid bryggan med bordet uppfällt finns det plats för fem till sex personer i en U-soffa.

Bra badbrygga

En av anledningarna till att utrymmena är bättre i 65 DC än i föregångaren är att båten är byggd med ett helt nytt däck. Skrovet är dock detsamma som hos föregångaren.

Sittbrunnen i Yamarin 65 DC är större än hos föregångaren. Pulpeterna har en ny design och grå färg som reflekterar mindre än en vit yta. Förarmiljön har en bekväm körställning även plats för nio tums kartplotter, kompass, radio och brytare för trimplan.

I pulpeten på babordssidan finns ett handskfack där man kan montera ett tvättställ. Bredvid tvättstället finns plats för ett klaffbord och här finns även plats för utdragbar kylbox eller kylskåp.

En annan stor förbättring är den väl tilltagna badbryggan. Akterpartiet är uppbyggt med steg på båda sidor och under stegen finns förvaringsfack som är bra som ankarbox. Stegen i sig fungerar bra för att ge ett säkert insteg i båten akterifrån och med en stabil bad- och räddningsstege på aktern är detta ett typexempel på hur en modern båt bör vara konstruerad.

 

Fakta
Längd:                                  6,30 m
Bredd:                                  2,50 m
Vikt:                                       1 170 kg
Bränsletank:                       140 liter
Personer:                             7
Motor:                                   115–225 hk
Toppfart:                              50 knop
Pris:                                       från 515 000 kr (150 hk)

Info:                                       www.yamahamotor.se

 

Bildtexter:

Yamarin 65 DC är en typiskt bra kombinerad dagturs- och utflyktsbåt för familjen. Beroende på motorval har den fartresurser upp till 50 knop, men båten kan med fördel köras i farter runt 30 knop.

Ruffen:

Kajutan har två kojer på 190 cm och plats för toalett samt mer stuvutrymme än tidigare.

Förarplats:

Vid förarplatsen är alla instrument i fokus.

Sittbrunnen:

Runt matbordet finns plats för fem till sex personer. Under sittbänkarna finns stuvplats för prylar och kylbox. Kapellet förvaras i ett eget garage.

Badplattformen

Yamarin 65 DC har en stor badplattform och också ankarboxarna är djupare än hos föregångaren. Passagen ut till badplattformen underlättas av att bordet är av klaffmodell och kan vikas åt sidan.