20 juni, 2017

Stölderna av båtmotorer ökar snabbt

Trots att både Svenska Båtunionen och Sweboat Båtbranschens Riksförbund har slagit larm fortsätter antalet stölder av båtmotorer att öka snabbt i år. Det sammanlagda värdet av alla stulna motorer är därmed snart uppe i 100 Mkr bara för i år med ett genomsnittsvärde på 70 000 kr för motorerna. Därtill kommer allt besvär och obehag för de drabbade båtägarna.

Mellan januari och maj har det polisanmälts 998 stulna motorer. Detta är en ökning med 25 procent jämfört med samma period 2016 visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Båtsäsongen är igång och i början av sommaren brukar stölderna av båtmotorer öka eftersom båtarna ligger obevakade under veckodagarna.

– Vi hade en markant ökning i början av året då vi såg att man i större utsträckning än tidigare började stjäla motorerna från vinterförvaringen, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Mest utsatta för stölderna är storstadsområdena. I polisregion Stockholm har det under året stulits 450 motorer, en ökning med 50 procent jämfört med 2016. I polisregion Väst har 249 motorer stulits, en ökning med 64 procent. I polisregion Syd har 111 motorer stulits vilket är i paritet med året innan.
För att skydda dig mot båtmotorstölder bör du tänka på följande:

– Starta Båtsamverkan! Effektivt brottsförebyggande arbete som visat på positiva resultat.
– Använd godkända lås.
– Spårsändare.
– Stöldmärkning. Kom ihåg, all märkning är bättre än ingen märkning!

Källa: Larmtjänst.