31 juli, 2009

Joystick också för Volvo Pentas drevmotorer

För tre år sedan introducerade Volvo Penta fritidsbåtsbranschens första joystick, som kopplad till Volvo Pentas IPS-system gjorde det enklare och säkrare att lägga till med båten. I år introducerar Volvo Penta även joystick till motorer med drev.

Även den mest erfarne båtägaren kan ibland känna olust inför att lägga till med båten i trånga hamnar och i stressande situationer.

För båtar med Volvo Pentas revolutionerande IPS-system löste Volvo Penta problemet redan 2006 med sin sinnrika IPS Joystick. En innovation som båtägarna tog till sina hjärtan från första stund och idag utrustas med än 95 procent av IPS-båtarna med joystick.

I år breddar Volvo Penta joystickerbjudandet ytterligare genom att lansera en joystick för båtar med dubbla motorer med drev.

Den nya drevjoysticken bygger på det beprövade drevkonceptet och på individuellt styrda drev. Joysticken passar till diesel- och bensinmotorer med DPH eller DPS-drev. Joysticken utnyttjar kraften i motorerna för att förflytta båten. Inga bogpropellrar behövs.

Precis som med Volvo Penta IPS går det att ha upp till fyra joystickar ombord. De kan monteras vid de ordinarie styrplatserna, eller fristående ”Docking station” där de ger enklast tilläggning, till exempel på akterdäcket.

Elektronisk styrning
Precis som med Volvo Penta IPS bygger joystickfunktionen för drevmotorer på att dreven kan styras individuellt med elektronisk styrning. Den elektroniska styrningen kan ej eftermonteras – den är ett tillval som monteras direkt vid leverans.

Med elektronisk styrning får båtägaren dessutom andra fördelar: dreven ställs automatiskt i mittläge när motorn stängs av, styrningen är omedelbar och med perfekt respons.

Tillsammans med de elektroniska reglagen för gas och växel innebär det att inga reglagekablar
eller hydraulikledningar behöver dras. Som tillbehör går det också att koppla in en integrerad autopilot som tack vare att den arbetar direkt in i den elektroniska styrningen varken behöver extra servo eller underhåll. Autopiloter för Volvo Pentas elektroniska styrning finns från flera av de ledande tillverkarna.

Enkel manövrering
Den som inte haft möjlighet att testa manövrering med joystick har svårt att föreställa sig hur enkelt det verkligen är. Föraren för bara joysticken åt det håll han eller hon vill att båten skall förflytta sig. Vrid på joysticken och båten vrider sig runt sin egen axel. Tryck på knappen för högre effekt och du får extra kraft om det är strömt eller blåsigt. Till skillnad från bog- och akterpropellrar kan joysticken användas utan avbrott så länge det finns bränsle till motorerna. Inga extra batteribankar behövs heller.

Kommentarer

gary.sparrborn@telia.com 14:14:41 2009-12-31

Joystick