28 juli, 2009

Miljövänlig snabbseglare visas i La Rochelle

En helt ny 60-fotare från Ourson Rapide är ett av dragplåstren på årets båtmässa i franska La Rochelle. Denna flytande båtmässa med namnet The Grand Pavois, International afloat Boat Show, hålls 23-28 september. 870 utställare förväntas delta i mässan, som täcker över 100 000 kvadratmeter. 300 båtar visas vid bryggorna och 700 visas på land.

Ourson Rapides 60-fotare är den första i en helt ny generation båtar, som sägs överbrygga avståndet mellan riktigt snabba segelbåtar och cruisingbåtar. Den är designad av Finot-Conq (som bland annat har konstruerat flera vinnarbåtar i Vendée Globe och flera rekordsnabba segelbåtar) och byggs av Multiplast, samma företag som även har byggt bland andra Groupama III, Orange II, Gitana 13, Brit Air, Generali och DCNS.

Det första exemplaret är designat för en italiensk ägare. Båten är 18,28 m lång och 5,40 meter bred. Hon är byggd i förimpregnerad kolfiber och har en köl på 4 m djup. Denna kan vid behov lyftas till 2,40 m djupgående. Vattenbarlasten är på 2 260 liter. Båten har vidare dubbla roder, vindformad mast och och en kolfiberbom. All manövrering är koncentrerad till cockpit, där det även finns två stycken hydrauliska stationer för att driva vinschar med mera.

Båten har även flera miljövänliga finesser. Bland annat solpaneler och vindturbin, ett biokemiskt system för avfallsvatten och – framför allt – är hela båten designad för att förbruka så lite energi som möjligt.

Interiören är designad av Pierre Forgia från Finot-Conq. Den omfattar bland annat två gästhytter, ägarkabin och utrymme för besättningen.

Tekniska data:
Designer: Finot-Conq & associates
Varv: Multiplast
Längd: 18,28 m
Bredd: 5,40 m
Djup: 4/2,40 m
Vikt: 15,3 ton
Segelarea: 246 m2

Länk: www.grand- pavois.com