16 maj, 2017

SBU och Sweboat uppvaktade riksdagsgrupp om motorstölderna

De snabbt ökande båtmotorstölderna var temat för en uppvaktning hos riksdagens båtnätverk. Tillsammans med branschorganisationen uppvaktade SBU riksdagsgruppen 10 maj.

En handfull av nätverkets medlemmar dök upp på mötet, men de som kom bekräftade att de fick ett riktigt uppvaknande av stöldernas omfattning. De var ovetande om att Tullverket inte har några befogenheter att ingripa mot utförsel av stöldgods.

Som vi rapporterade om i förra nyhetsbrevet har antalet stölder av båtmotorer stigit med 57 procent hittills i år. Det är en mycket stark ökning och den högsta noteringen hittills, enligt Larmtjänst och Polisen.

Sedan dess har bland annat 38 stulna båtmotorer hittats i en stor tjuvgömma i Litauen. Detta efter ett samarbete mellan Larmtjänst, Sjöpolisen och polisen i Litauen. Två motorer visade sig vara stulna i England, en i Finland och resten i Sverige, majoriteten i Stockholmsområdet. 16 motorer var av 100 hk eller mer och stor del av godset var av nyare årsmodeller. Värdet på det stulna godset uppskattas till cirka 3,5 Mkr.

Tidigare i vinter har ett 30-tal stulna båtmotorer hittats i Polen.

– De beslagtagna motorerna har stulits mellan december 2016 och mars 2017, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Ärendet startade i början av mars då ett spårsändarföretag i England fick signaler från en båtmotor i Litauen. Företaget kontaktade representanter i IAMI (International Association of Marine Investigators) och kom sedan i kontakt med Larmtjänst som kunde se att spårsändaren satt på en svenskstulen Yamaha motor.

Larmtjänst tog kontakt med Sjöpolisen i Stockholm som kände till ärendet. Den 23 mars rör sig motorn och man kan se att GPS-positionerna ändrades. Interpol och NOA (Nationella Operativa Avdelningen) kontaktas och litauisk polis kopplas in. Polisen i Litauen agerar efter kontakt med svensk Polis och kan därefter säkra en lastbil med 38 motorer.

Upptäckten av de stulna motorerna visar än en gång hur viktigt det är att märka sin båtmotor och att ha larm på den. Tolv av de återfunna motorerna var Securmarkmärkta, vilket underlättade identifieringen.

Källa: Larmtjänst.

 

Bildtext:
Huvudbilden: Stulna båtmotorer återfunna i Litauen. Bild från Sjöpolisen.


Deltagarna på frukostmötet med riksdagens båtlivsnätverk 10 maj. Fr. v. Thomas Andersson, polisen, Lars Tysklind (L), Bengt Gärde (SBU), Göran Södergren (Svedea), Mats Eriksson (Sweboat), Suzanne Svensson (S), Jonas Roberts (Svedea), Edward Riedl (M) och Peter Karlsson (SBU).