24 april, 2017

RSS Marstrand och Sjöfartsverket övade sjöräddning på Kattegatt

Den 23 april startade en av västkusten stora vårövningar i vattnet utanför Marstrand. Klockan 10.30 sprakade VHF:en och personsökarna igång: ”Allmänt anrop, Allmänt Anrop, Sweden Rescue söker sjöräddningsenheter i området söder om Marstrand. Ett gäng kajaker har vält och det finns människor i vattnet och personer på småöar i området norr om Instönbron vid Tjällholmen Rockan.

Sweden Rescue söker sjöräddningsenheter i området kontakta Sweden Rescue.”

I övningen deltog Sjöfartsverket lotsbåt 742, Kustbevakningens KBV 032 och KBV 428, räddningstjänsten Marstrand 7399, Ambulansen Kungälv, polisen och Sjöräddningssällskapets Uddevallastation med Rescue Thordénstiftelsen. Käringön med Rescue Ilse Sanne, Rescue Hedvig med Skärhamnsbesättning. Stenungsund med Rescue Lennart Wallenstam och Rescue Vestfjord. Totalt deltog 70 personer i övningen, varav 24 statister som kajkpaddlare.

Ny SAR-ansvarig för Västkusten, Jens Samuelsson, och Sjöfartsverkets sjöräddningsledare Tobias Nicander var övningsledare. Övningen genomfördes som ett sätta att lära sig mer med tanke på den stora olyckan i höstas. På västsidan av Orust, där en grupp konfirmander hamnade i problem på grund av kraftiga vindar, på väg tillbaka till sin hemmahamn.

Larmet informationen var början att det var en liten grupp kajaker som slagit runt men efter någon timma visste räddningsledningen att detta rörde sig om en grupp på från 15 personer till kanske 27 personer. Anmälda personer till aktiviteten var infon från rektorn på skolan de kom från var 27 personer. Sjöräddningscentralen beslutade då att en OSC (sjöräddningsledare på plats) skulle ta över det operativa arbetet vilket KBV 032 som då organiserade ett stort eftersök.

Då mer och mer information kom fram genom intervjuer att de första räddade och så småningom genom rektorn på skolen de kom från. Tyvärr visste han inte hur många som faktiskt var på plats av de anmälda. Nedkylda personer medvetslösa person hittades i vattnet och fördes snabbt fram till ambulans sjukvården som fanns på plats under Instönbrons västsida. Övriga enheter sökte runt i området som utökades efter hand då sjöräddarna ej hittade några kajaker.

Till slut hittade de några av gruppen vid målen på konferenshotellet i Marstrand och till slut även gruppen som vände om i den kraftiga vinden och gick till baks till startplatsen.

Jens och Tobias berömde besättningar vid briefingen efter att de samlats i Marstrand igen. Många nyttiga synpunkter kom fram under återsamlingen både från räddningsmän och kajakpersonerna under lunchen. Övningen gav många synpunkter som också skall analyseras av en grupp på Chalmers som deltog som observatörer från ett forskningsteam i just samband vi sjöräddningsuppdrag.

Text & foto: G Arwidson.