21 december, 2016

Ny svensk kupébåt för längre turer och boende ombord

Nimbus har i många år skickligt uppdaterat sina modeller och gett dem längre liv. I höst har nya 365 Coupé smygvisats – en redesignad och förfinad version av den prisbelönade 365-modellen med ”sidewalk”. Båten är speciellt byggd för familjer och livsnjutare som vill åka långt och bo längre perioder ombord. Fokus har varit att förbättra funktionalitet och ytterligare höja nivån på bekvämlighet, enkelhet och flexibilitet ombord.

Det mest tydliga är båtens utseende. Nya 365:an har modernare formspråk med spänstigare linjer, som hon ärvt av syskonen Nimbus 305 och 405. Avsikten är givetvis att ge båten ett nytt utseende som harmonierar med övriga Coupémodeller men framförallt handlar det om förbättrad funktionalitet.

– Eftersom vi vänder oss till medvetna och ofta kunniga båtmänniskor och familjer som faktiskt använder sina båtar väljer vi alltid funktion före design. Vi kallar det för funktionell design, vilket är djupt inbäddat i Nimbus varumärke och DNA. Samtidigt strävar vi självklart efter att göra den så vacker som möjligt, säger Joacim Gustavsson, chefsdesigner på Nimbus Boats Sweden AB.

Exempel på funktionell design och förbättringar är kraftigare avbärarlist, förbättrad sikt från förarplats och salong, ny-D-stolpe med integrerad ventilation, dubbla takluckor med bättre ljusinsläpp och ljusare salong, utdraget aktertak för bättre skydd och enklare kapellhantering, ny förbättrad sidodörr och redesignad pulpit med bättre funktion och säkerhet.

Interiört bjuder 365:an på gedigen kvalitet där den mörka mahognyn skapar en skön kontrast till de lackade ljusa ytorna och ger en varm känsla. Båten har två kabiner fördelat på ”owners cabin” och ”guest cabin” med gemensam toalett. Nytt är att båda kabinerna har försetts med högskåp och garderober för bättre förvaring. Kabinerna har tygbeklädda skott i ljust material som dämpar ljud. LED-belysningen i båten är väl genomtänkt och skapar trivsel samtidigt som den är funktionell. Den integrerade ventilationen ger en väsentlig skillnad på cirkulation och luftkvalitet.

I salongen har utrymmet maximerats och den känns ljusare och luftigare. Anledningen är det extra stora glastaket som ger generöst med ljusinsläpp. Taket har två stora öppningsbara takluckor (elektriska som tillval) med integrerat solskydd. Salongen har flera stora rena och plana ytor men känns ändå ombonad.

Den vändbara passagerarsoffan har plats för två vuxna alternativt en vuxen och två barn som kan åka med i färdriktningen. Både U-soffan och bordet i salongen är större än tidigare. Det finns gott om utrymme för fyra att äta men upp till sex personer får plats. U-soffan kan konverteras till en extra dubbelbädd.

Båten har limmade rutor och stor välvd framruta, ny öppningsbar skjutdörr på styrbordssidan och även en fullt öppningsbar sidoruta på babordssidan.

 

Teknisk specifikation

Längd (skrovlängd)         11,37 m
Bredd max                        3,50 m
Vikt MLCC                        6 400/6 900 kg
Bränsletank                     700 l
Vattentank                        270 l
Varmvattentank               20 l
Hålltank                             120 l
Personer                            8 st
Antal bäddar                      4+2 st

Motoralternativ
Volvo Penta D4-260 191 kW (260 hk) maxfart ca 20 kn
Volvo Penta D6-370 272 kW (370 hk) maxfart ca 25 kn
Volvo Penta D6-435 320 kW (435 hk) maxfart ca 28 kn
Volvo Penta 2 x D4-225 330 kW (450 hk) maxfart ca 28 kn
Volvo Penta 2 x D4-260 382 kW (520 hk) maxfart ca 30 kn
Volvo Penta 2 x D4-300 442 kW (600 hk) maxfart ca 32 kn

www.nimbus.se

Övre bilden: Nimbus 365 Coupé är en uppdaterad version med modernare material och design.

365coupe2017_-9907

De moderna byggmetoderna med stora glasluckor och limmade rutor runt om salongen ger en ljus inredning.