21 december, 2016

Buster köper Yamarins båtverksamhet

Finska Buster köper finska Yamarins hela båtverksamhet och befäster därmed sin ställning som den ledande aluminiumbåtstillverkaren i Europa.

Stora delar av finsk och därmed europeisk aluminiumbåtsproduktion koncentreras nu under Buster Boats, som ägs av Yamaha-Motor Europe sedan ett år. Hur framtiden blir för Yamarins glasfiberbåtar framgår inte av den information som har offentliggjorts.

Spekulationerna har pågått länge om hur Yamarin ska göra med sin framtida båtverksamhet. Glasfiberbåtarna har länge dragits med lönsamhetsproblem och en konservativ design medan Yamarin Cross – Yamarins båtar aluminiumskrov och glasfiberinredning – har blivit en succé på marknaden med flera modeller upp till flaggskeppet Yamarin Cross 75 BR (Bow Rider).

På platsbåtssidan visade Yamarin våren 2016 nya Yamarin 81 DC med svenska Petestep-skrov, som stod för något helt nytt från det finska företaget. Flera modeller med samma skrovkonstruktion har planerats. Hur det blir med den satsningen återstår att se.

För aluminiumbåtarna väntar troligen en bantning av modellprogrammet, även om Buster och Yamarin Cross har delvis olika profiler. Buster har dessutom nyligen uppdaterat flera av sina storsäljare och presenterat det nya flaggskeppet Buster Phantom, en nästan tio meter lång och tre ton tung bjässe med två V8:or på vardera 350 hk och god för 60 knop.

Yamaha-Motor Europe tar över distributionen av sina produkter från Konekesko Ltd., medan Yamarin Boats affärsverksamhet kommer att övertas av Yamahas dotterbolag Buster Boats (Inha Bruk Ab). Distributionen av Yamaha Motor produkter i Finland överförs från Konekesko till YME N.V. Bolaget öppnar ett nytt finskt filialkontor som placeras i Esbo, Finland. Yamaha Motor distribuerar själv redan sina egna produkter i många andra marknadsområden.

Samtidigt undertecknades överenskommelsen att överta Yamarin Boats affärsverksamhet. Detta betyder att två unika finska båtvarumärken kommer att sammanföras i samma bolag. Buster och Yamarin är betydande båtleverantörer för det europeiska Yamaha Marine återförsäljarnätet. Båda båtvarumärken säljs redan med Yamaha utombordsmotorer.

Lars-Åke Redéen

 

 

Övre bilden: Buster Phantom är på 9,48×2,87 m och väger 3 ton. Rekommenderad motoreffekt 400-700 hk.

cross_75br_07_14_24864
Yamarin Cross 75 BR är Yamarins flaggskepp i aluminium med inredning i glasfiber.